Tekoälyn käytöstä yrityksissä pitää päästä sopimukseen työntekijöiden kanssa

Tekoäly (AI Artificial Intelligence) mahdollistaa automatisoinnin lisäämisen yrityksissä, kun päätöksenteko perustuu yhä enemmän tietokantoihin kerättyihin aineistoihin. Päätökset tuotannosta, tuotantopanosten organisoinnista, henkilöstön koulutuksesta jne. voidaan tekoälyn avulla optimoida entistä paremmin. Tuottavuuden maksimointi helpottuu, kun työn sujuminen ja työajan kontrolli paranevat.

Ristiriitaa saattaa työnantajan ja työntekijän välillä syntyä muun muassa siitä, ketä koulutetaan tai kenen edesottamuksia seurataan tarkemmin. Siten tasapuolisuuden ja reilun kohtelun näkökulmia voi olla vaikea sisällyttää tekoälyyn. Tekoälyyn voi olla vaikea sisällyttää kaikki se tieto ja tulkinta, mitä ihmisoikeuksien ja demokratian noudattaminen käytännössä tarkoittaa. Myös ammattiliitot saattavat pelätä vaikutusmahdollisuuksiensa heikkenemistä.

Kansainvälinen työjärjestö (ILO) on ottanut tehtäväkseen selvittää, millaisia työelämän algoritmeja tekoälyssä voidaan käyttää ja kuinka läpinäkyviä niiden tulee olla, jotta esimerkiksi heidän julistuksensa toteutuisi: Declaration on Social Justice for a Fair Globalisation.

Lisäys: Lue Eki Laitilan alla oleva hyvä kommentti!

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu