Totuus, syöpä, politiikka, kriisinhallinta

Nykyinen maailmanmeno pistää pienen pään pyörälle ja poikkeuksellisesti oman tietoisuuteni syvyydestä ei pulpahtanut selkeää vastausta, mikä on oikea totuus. Wikipedia sanoo totuudesta jotain: 1) vastaavuusteoria – väite on tosi, jos kyseinen väite vastaa asioiden todellista tilaa; 2) pragmaattisen eli menestyksellisyysteorioiden mukaan todet väitteet ovat sellaisia, että ne mahdollistavat menestyksellisen toiminnan; 3) totuusrelativismiksi käsitetään ne näkemykset, joiden mukaan jokin väite on tosi, jos se on tosi sen esittäjän edustamasta näkökulmasta.

Kun yrittää jyvittää totuusarvoja koskien pää- ja muiden ministeriemme vakuutteluja maamme talousongelmista, presidenttikandinaattien omakehusta sekä Putinin ja Lavrovin nationalismista ja natsismista läntistä pahuutta vastaan, niin väkisinkin tulee mieleen, että olemme olleet silminnäkijöitä näiden ainutlaatuisista kyvystä lähettää etäispesäkkeitä ihmisten tunteisiin harhaanjohtavilla keskusteluilla. Vastaava ilmiö on syövän tunkeutuminen elimistöön: aluksi se on hiljaa piilossa, valtaa kaiken ympäristössään olevan sekä laajenee veren ja imusuonten kautta kauempana oleviin elimiin etäispesäkkeiksi (metastaasi), kunnes tuhoaa kaiken elintoiminnan.

Kriisinhallinnassa ollaan vähän samoilla linjoilla. Huoltovarmuustoimilla kriisiin voidaan vaikuttaa ennakoivasti. Sen syntyvaiheessa todennäköisesti resurssit vielä riittävät. Mutta kun kriisi on päässyt leviämään, mitkään käytettävissä olevat voimat eivät enää riitä sen tukahduttamiseen ja ollaan äkkiä saattohoitoa muistuttavassa tilanteessa. Erilaiset ennustajaeukot julistavat omia totuuksiaan, mutta meillä demokraattisesti valittujen päättäjien on itse löydettävä ne totuudet, joiden avulla Suomi säilyy itsenäisenä maailman kartalla. Toivotaan, että tulevallekin presidentille voidaan pystyttää patsas pääkaupunkiimme.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu