Transatlantiset toiset suhteet

Kun puhutaan EU:n transatlantisista suhteista, helposti tulee mielikuva, että tarkoitetaan EU:n ja USA:n välisiä suhteita. Josep Borrell oikoo El Paisin mielipidekirjoituksessaan tätä yksipuolista käsitystä ja korostaa LAC:n tärkeyttä EU:lle. Josep Borrell on Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, joka johtaa Euroopan ulkosuhdehallintoa ja on virkansa puolesta Euroopan komission varapuheenjohtaja ja Euroopan unionin neuvoston ulkopolitiikkaa käsittelevän kokoonpanon puheenjohtaja. LAC:lla tarkoitetaan Karibian ja Latinalaisen Amerikan aluetta (Latin America and the Caribbean), joka pohjoisessa alkaa Meksikosta ja päättyy etelässä Etelä-Amerikan kärkeen käsittäen 33 maata/ aluetta.

Ei voi kiistää, etteikö USA ole avainasemassa, mutta emme saa unohtaa muita transatlantisia suhteita, jotka yhdistävät meidät Latinalaisen Amerikan ja Karibian (LAC) kanssa. Eurooppalaiset ja Amerikan latinot ovat monessa suhteessa samanhenkisiä ja jakavat yhteistä historiaa, kieliä ja sosiokulttuurisia arvoja. Euroopan parlamentissa poliittiset keskustelut LAC-alueista rajoittuvat yleensä Venezuelaan, Kuubaan sekä Brasilian sademetsiin, ja siitäkin on kohta kuusi vuotta, kun EU:n ja LAC:n välillä pidettiin viimeksi huippukokous. Äskettäin Berliinissä pidettyyn ministerikokoukseen osallistui näistä maista yhteensä 50 ministeriä.

Eurostatin mukaan EU on tärkein sijoittaja LAC:ssa, ja vuonna 2018 suoria sijoituksia oli lähes 800 mrd euroa. Investoinnit painottuvat erityisesti energia- ja tietoliikennealoille. Saattaa yllättää, että EU:n investoinnit ovat enemmän kuin Kiinan, Intian, Japanin ja Venäjän investoinnit yhteensä.

Ensi vuosi on tärkeä EU:n ja LAC:n suhteiden kannalta, koska silloin pitäisi ratifioida kolme tärkeää tulevaisuuteen ja kestävään kehitykseen tähtäävää sopimusosaa koskien politiikkaa, yhteistyötä ja kauppaa. Se on EU:n suurin assosiaatiosopimus, jonka rinnalla jopa brexit saattaa jäädä toiseksi merkittävyytensä puolesta.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu