”Tuleeko pahuudelle ja paholaiselle stoppia?”

Audiatur et altera pars! Näin kirjoittaa eräs blogisti, jonka tekstiä ei voi kommentoida. Sikäli se on kauniisti ajateltu, että estää näin meitä typeriä kommentoijia sortumasta kiihotukseen kansanryhmää vastaan olemalla eri mieltä hänen kanssaan.

Aikoinaan Neuvostoliiton opintomatkallamme opas valisti meitä teekkareita, että heillä on täydellinen uskonnonvapaus, koska myös uskonnonvastainen propaganda on heillä sallittua toisin kuin esimerkiksi Suomessa. Nyt tilanne taitaa olla enempi päinvastainen.

Otsakkeen mukaista seuraavaa osaa odotellessa muistuu mieleeni eräs tarina oikean uskomme levittämisen ajoilta. Lähetyssaarnaaja kysyi kylän alkuasukkaalta, että mikä on pahaa. Tähän paikallinen totesi, että kun naapurikylä hyökkään kimppumme ja ryöstää meidän naisemme. Jatkokysymyksenä saarnaaja kysyi, että mikä sitten on hyvää. Vastaus tuli heti eli se, että hyökkäämme heidän kyläänsä ja ryöstämme heidän naisensa.

Kaivoin esiin C. Grimbergin Kansojen historia, Vanha aika IV, (WSOY 1930) sivun 587, jossa kerrottiin Lukianoksesta:

”.. Ei kukaan ole häikäilemättömimmin kuin hän paljastanut sen ajan usein loistavan pinnan alle piiloutuvaa sisäistä tyhjyyttä, ennen kaikkea onton retoriikan ja sofistiikan sekä jumaluskon, joka oli elänyt yli ikänsä ja muuttunut tyhjäksi muodoksi ja taikauskoksi. Itse asiassa Lukianos on jumala-dogmeillaan ivannut kuoliaaksi antiikin mytologian… Hänen ympärillään alkavat kohota ne keskiajan usvat, jotka vähän sen jälkeen varjostavat maailman. ”

Erilaisia uskonpuhdistuksia ihmiskunnan historia tuntee: Titaanit korvattiin Olympoksen jumalilla ja nämä syrjäytettiin Nikeassa kristinuskolla. Luther modernisoi kristinuskoa 500 vuotta sitten ja hyvällä syyllä voidaan kysyä, olisiko taas tarkistuksen paikka, jottei tiede heitä lasta pesuveden mukana tunkiolle. Esimerkkinä ’uskonnonvapaudesta’:  Rooman legionissa harva päällikkö uskoi antiikin jumaliin, mutta jos sen ilmaisi julkisesti, rangaistiin siitä kuolemalla.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu