Tykkää-painike → uhka demokratialle?

Justin Rosenstein on ollut kehittämässä muun muassa Tykkää-panikeeta Facebookissa sekä erilaisia työkaluja Google Driveen. Nyt hän vaikuttaa perustamassaan One Project-työryhmässä, jonka elokuvassa ”The Dilemma of the Networks” hän on yksi päähenkilöistä. Nyt hän väittää, että on selkeää näyttöä sille, että sosiaalisesta mediasta on ollut katastrofaaliset ja odottamattomat seuraukset asettamalla etusijalle tykkääminen ’totuudesta’. Sosiaalinen media on heikentänyt todellisia ihmisten välisiä suhteita, mahdollisuuksia äänestää vapaissa ja oikeudenmukaisissa vaaleissa sekä uskoa demokratiaan ja sen tulevaisuuden näkymiin.

Sosiaaliset verkostot ja niiden sisältösuositusalgoritmit on suunniteltu siten, että kiinnitämme niihin mahdollisimman paljon huomiota. Mitä enemmän sivustot imevät huomiomme, sitä enemmän mainontaa saadaan ja sitä enemmän rahaa. Valitettavasti skandaalit, syytökset ja mauton valhe sekä totuuden eri vivahteet myyvät parhaiten. Voittojen asettamisella etusijalle yleisen edun kustannuksella ei ole mitään uutta. Yritysten kannustimia on pyrkiä maksimaaliseen voittoon ja siksi ne tuottavat tekniikoita, jotka palkitsevat osakkeenomistajia monesti yhteiskunnan vahingoksi; korostamatta tässä sademetsien hakkuita, ilmaston pilaamista tai alkoholituotteiden valmistusta ja myyntiä.

Disinformaatio ja manipulointi olivat olemassa kauan ennen sosiaalisten verkostojen ilmestymistä, mutta verkostojen rakenne ja niiden algoritmit suosivat niitä, hyötyvät niistä ja tekevät niistä ’viruksen’ kaltaisia. Twitterissä valhe leviää kuusi kertaa totuutta nopeammin kuin Facebookissa. Vuonna 2016 Facebook myönsi, että 64% ääriryhmien kehityksestä tapahtui oman suositusalgoritminsa vuoksi. Vuonna 2020 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että Facebookissa oleva disinformaatio on kolme kertaa niin suosittua kuin edellisissä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Sosiaalisen median ei ollut tarkoitus olla vaarallisen poliittisen propagandan levittäjä, mutta syvällisiä rakennemuutoksia parempaan saadaan vielä odottaa. Toistaiseksi verkostot aiheuttavat perheillemme ja yhteiskunnalle vahinkoa, kun päättäjät ovat kädettömiä vapaan yritysmaailman edessä.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu