Ukrainan sodan ilmastorasite hiilidioksidiekvivalentteina (CO₂-ekv)

Kuten entinen opettajani varusmiesaikana oppitunnilla totesi: ”Tykinkuulan lentoon vaikuttaa kolme voimaa – maan vetovoima, painovoima ja painaahan se kuulakin jotain”. Lentovoiman saa aikaan ruuti ja räjähdysvoiman esimerkiksi trotyyli. Näiden palamistuloksista valtaosa on typpioksideita (Nox), joista tiedetään, että 1 kg Nox vastaa ilmaston saastevaikutuksiltaan 296 kg hiilidioksidia ( CO₂-ekv).

Arvioita siitä, mitä Ukrainan sota vaikuttaa ilmastoon tai sen lämpenemiseen ei ole varmaan kovin paljon tehty. Hypoteettisena laskelmana (arvauksena) voisin lähteä siitä, että jos ’keskimääräisessä’ ammuksessa on ruutia ja räjähdysainetta vaikkapa 10 kg, niin sen vaikutus ilmastoon vastaisi 3 t CO₂-ekv. En tiedä montako laukausta Ukrainassa on ammuttu, mutta 10 miljoonaa laukausta tarkoittaisi 30 miljoonaa CO₂-ekv tonnia. Vertailun vuoksi voisi todeta, että Suomen CO₂-ekv päästöt vuositasolla ovat lähentelevät 50 miljoonaa tonnia.

Joka tapauksessa kyllä tässä ympäristöaktivisteilla olisi töitä. Varmaan pitäisi pistää pystyyn mielenosoitus ja sulkea joku kadunpätkä ruuhka-aikaan, jos muu ei auta. Tietenkin ensiksi pitäisi tehdä oikeisiin lukuihin perustuvat laskelmat.

0
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu