Vakaumuksellinen vakooja esti III maailmansodan syttymisen?

Syyskuussa 1962 Neuvostoliiton armeijan tiedustelupalvelu GRU:n eversti Oleg Penkovski pidätettiin epäiltynä maan ohjussalaisuuksien toimittamisesta USA:n tiedustelupalvelulle CIA:lle ja sekä Britannian MI6:lle. Ajallisesti pidätys osuu Kuuban kriisin maininkeihin.

Ihmiskunnan historian vaarallisimmaksi päiväksi” on nimetty 27.10.1962, jolloin amerikkalainen U-2-kone ammuttiin alas Kuuban yllä, ja Neuvostoliiton kuljetusalukset lähestyivät Yhdysvaltain määrittämää saartorajaa. Nikita Hruštšov tarjoutui poistamaan ohjukset Kuubasta, jos Yhdysvallat ei yrittäisi maihinnousua tai tukisi sellaista ja vetäisi vastineeksi ohjuksensa Turkista.

Oleg Penkovskin isä oli taistellut upseerina keisarin riveissä Leniniä vastaan, mutta Oleg itse oli puna-armeijan riveissä talvisodassa Suomen rintamalla luutnanttina ja sotien päätyttyä oli kohonnut everstiluutnantiksi. KGB:n päällikkönä vuosina 1954–1958 ja GRU:n päällikkönä vuosina 1958–1963 toiminut kenraali Ivan Serov oli Penkovskin nuoruudenystävä ja hänen suosituksestaan Penkovski nimitettiin Ankaran suurlähetystöön sotilasasiamieheksi, josta sittemmin siirtyi GRU:n palvelukseen. Ehkä pitkälti vakaumuksellisista syistä ajautui jossakin vaiheessa vakoojaksi. Hän ei nimittäin saanut CIA:lta tai MI6:lta palkkioita. Ilmeisesti Britannian kaksoisagentti George Blake petti hänet.

Penkovski todettiin pitkien kuulustelujen ja kidutusten jälkeen syylliseksi ja tuomittiin kuolemaan. Vakoilussa mukana ollut yhteyshenkilö, joka vapautui vakoojavaihdossa kertoi, että kuolemantuomio pantiin täytäntöön siten, että Penkovski sidottiin krematorion pöytään elävänä ja motoroitu pöytä hiljaa siirtyi uunin kuumuuteen. Serov joutui Hruštšovin epäsuosioon ja erotettiin. Hän kuoli heinäkuun alussa 1990.

Tausta-aineistona: ABC ja Wikipedia

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu