Valkoisen miehen taakka helpottuu

Rudyard Kiplingin kirjoittama runo (otsake) on ylläpitänyt länsimaista ylemmyydentuntoa aina näihin päiviin asti ja oikeuttanut länsimaat moneen kolttoseen. Merirosvojen ja orjakauppiaiden jälkeläiset ovat riehuneet vuosisatoja ja nyt, kun Aasia on ottamassa taakan kantamisvastuuta allekirjoittamalla vapaakauppasopimuksen (RCEP, Regional Comprehensive Economic Partnership), USA:ssa MAGA-miehetkin ihmettelevät, mitenkäs’ tässä näin kävi. USA-Kanada-Meksikko sekä EU:n vapaakauppasopimukset jäävät bkt:llä mitattuna RCEP:n jälkeen.

Vapaakauppasopimuksen neuvottelut alkoivat jo 2012 ja nyt RCEP:n allekirjoittivat Kiina, Japani, Etelä-Korea, Australia ja Uusi-Seelanti sekä kymmenen Kaakkois-Aasian maata. Sopimus olisi ollut vieläkin suurempi, ellei halpojen kiinalaistuotteiden vyöryä pelännyt Intia olisi jättäytynyt pois neuvotteluista viime vuonna. Yrittääkö Britannia tähän joukkoon mukaan?

IMF:n ennusteiden mukaan maailman bkt tipahtaa 4,9% tänä vuonna, esimerkiksi USA:n bkt laskee 4,3%, euroalueen 8,3% (Espanjan 12,8%). Mutta Kiinan bkt kasvaa näissäkin oloissa 2%. Maailmanpankki arvioi, että vuonna 2030 maailman talouskasvusta 60% tulee Tyynen valtameren valtioilta, joissa asukkaita on yhteensä 2,4 mrd. Tällöin Aasia myös saavuttaa johtajuuden teknologiainvestoinneissa sekä 50% maailman kokonaisinvestoinneista.

Tämä muutosprosessi luo välttämättä ulottuvuuksia, jotka paljastavat kuinka suurten haasteiden edessä Eurooppa todella on. Turhaan ei Euroopan komissio pyri keskittämään ponnistelujaan koulutuksen parantamiseen sekä tieteelliseen tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin. EU:n perusperiaatteet tulevat olemaan kovalla koetuksella seuraavan kymmenen vuoden aikana, kun todellisiin ongelmiin pureudutaan.

+1
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu