Vapaus, tasa-arvo ja veljeys – Camille Desmoulinsin sanat kirjattiin Ranskan perustuslakiin 1848

Presidentti Niinistön valtiopäivien avajaispuhe ei varmaan jättänyt kylmäksi montakaan kuulijaa tai katsojaa ja varmaan siihen palataan monesti päivien aikana. Vihan edistäminen ja ihmisten harhauttaminen on aina ollut populististen ja totalitaaristen puolueiden strategia. Kun mörkö on nimetty, on helppo tehdä siitä ongelma. Vapaalle ihmiselle syötetään ennakkoluuloja ja disinformaatiota. Sananvapauden nimissä rummutetaan yhteiskuntaa horjuttavaa ideologiaa ja politiikkaa, joiden avulla vapaat ihmiset manipuloidaan toisiaan vastaan ja sopivan tilaisuuden tullen, kun saadaan tilapäinen enemmistö, yritetään siepata valta, kuten bolsevikit, kansallissosialistit, trumppilaiset ja johnsonilaiset tekivät .

Politiikka ei pitäisi tehdä antamalla vain lausuntoja, vaan ehdottamalla toimia, jotka parantavat ja helpottavat ihmisten keskinäistä rinnakkaiseloa. Parempaakaan järjestelmää nykytilanteessa ei ole kuin pyhä demokratiamme, missä ollaan usein hyvin kaukana poliittisesta vapaudesta.

Vapaasti ajatteleminen tarkoittaa ajattelua ilman sisäisiä ristiriitoja, joita aiheuttavat esimerkiksi väärä tieto tai tiedon sumentaminen, kybermanipulointi, ennakkoluulojen kylväminen ja tunteiden hallinnan sekoittaminen. Parempaa demokratiaa saadaan aikaan, kun ihmiset ajattelevat vapaasti ilman taka-ajatusta enemmistödiktatuurista.

Pahoittelen, että tasa-arvo ja veljeys jäivät olemattomalle käsittelylle, mutta Chantal Maillardin tämänpäiväinen kirjoitus El Paisissa avaa aavistuksen sitäkin puolta.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu