Varautumisessa on tapana olla aina myöhässä – käykö nytkin niin?

Viron pääministeri Kaja Kallaksen mukaan Euroopalla on kolmesta viiteen vuotta aikaa valmistautua siihen, että Venäjästä tulee merkittävä sotilaallinen uhka Naton itäisille maille. Venäjä pitää Viroa ja muita Baltian maita Naton ”heikoimpina kohtina” ja todennäköisimpinä kohteina hyökkäykselle. Saksalaislehti Bildin saamien tietojen mukaan Saksan puolustusvoimien harjoituksissa käytetään skenaariota, jossa Venäjän ja Naton välille syttyy sota vuonna 2025.

Vaikka on syytä varautua ex-presidentti Donald Trumpin mahdolliseen vaalivoittoon Yhdysvalloissa niin siiei ole tarvetta tehdä tragediaa. Maailman talousfoorumissa (WEF) Davosissa (16.1.2024) Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg turvallisuuskeskustelussa: ”Olen käynyt Japanissa ja Etelä-Koreassa, läheisissä Nato-kumppaneissa, jotka ovat huolissaan siitä, mitä Ukrainassa tapahtuu, koska he tietävät, että mitä paremmin Putin menestyy Ukrainassa, sitä todennäköisemmin Peking käyttää voimaa”. Tässä yhteydessä hän myös totesi, että Atlantin liitolla on ”globaali lähestymistapa”, vaikka se on alueellinen organisaatio, kuitenkin ”maailma on yhteydessä toisiinsa”.

Jos Trumpista tulee presidentti, niin on varsin todennäköistä, että Euroopassa syntyy entistä kovempi ryntäys hankkia puolustustarvikkeita ja erityisesti puolustustarvikekapasiteettia. Nyt saattaisi vielä olla pieni mahdollisuus hankkia tähän tarkoitukseen asianmukaisia tuotantolaitteita kohtuulliseen hintaan. Oma kapasiteetti antaisi aikaa tuottaa puolustustarvikkeita siinä määrin, että ne nostaisivat kynnyksen riittävän korkealle hillitsemään silovikkien tulevia hyökkäyshaluja. Se olisi halvin ratkaisu kriisinhallintaamme.

Harvoin tulee kohdalle sellainen tilaisuus, että huoltovarmuus voidaan hoitaa suhdanteiden avulla ilman, että siitä koituu merkittäviä lisäkustannuksia itselle. Sellainen tutina minulla nyt on, että jos ensi vappuun mennessä olisi päätökset valmiina, niin me voisimme olla joillakin tärkeillä sektorilla luomassa selkeää lisäturvaa Euroopalle.

Huoltovarmuuden turvaamiseksi kaikissa oloissa on luotava ja ylläpidettävä riittävä valmius hyödykkeiden tuottamiseksi. Huoltovarmuuskeskuksen tehtävänä muun muassa on turvata välttämätön sotilaallista maanpuolustusta tukeva tuotanto. (Huoltovarmuuslaki 1992/1390)

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu