Vastuu ja sen pakoilu Ukrainan sodassa
Ukrainalle on luvattu esimerkiksi miljoona tykistön ammusta. Nyt käydään kauppaa ihmishengistä. Ihmetellään, mistä ostetaan, kuka valmistaa. Aika on rahaa mutta myös ihmishenkiä. Kaikessa on järjetöntä vitkuttelun makua.
Ensimmäiset sotarikolliset on nyt sitten nimetty. Mutta tässä sodassa on paljon tekopyhyyttä sekä sotarikollista ajattelua ja toimintaa. Läntinen rikoskäsite pitää sisällään myös myötävaikuttamisen ja puuttumattomuuden sen estämiseen varsinkin, jos siihen on mahdollisuus ja tietoisuus. Kun pyöritellään kuukaudesta toiseen päätöksiä Ukrainan auttamisessa ja avun oikea-aikainen toteutuminen vaarantuu tai jopa estyy, niin kyllä mahdollisesti rikollisuuden tuntomerkit täyttyvät. Historia näyttää, kaivetaanko sotarikollisia myös ’omista’.
Siten tässä tilanteessa tulee mieleen, että päättäjien kitsastelu ja vitkuttelu tekee näistä osasyyllisiä sotarikokseen. Vaikea sanoa kumpi tuo enemmän uhreja sotavankien teloittaminen vaiko luvatun ja järkevän avun epääminen tai hidastaminen.
Nopean toiminnat joukot, EU, saako oikeasti mitään aikaan ennen hajoamistaan, surkea rupusakki hillotolpallaan 😭
Ilmoita asiaton viesti
Niin , tuntuu siltä, että helpommin löytyi päätökset Euroopassa satoja miljardeja joidenkin leväperäisesti taloutensa hoitaneiden EU-maiden konkursseilta pelastamiseen sekä näitä maita rahoittaneiden ranskalaisten ja saksalaisten pankkien tulevaisuuden varmistamiseen, kuin että löytyisi päätöstä alkaa valmistamaan sotamateriaalia olemassaolostaan taistelevalle itsenäiselle eurooppalaiselle maalle. Eli rahastahan se ei ole kiinni eikä tuotantokapasiteetista. Se on kiinni poliittisista päätöksistä ja halusta. Mutta niin kauan kuin itänaapuri ei ole vielä ihan naapurissa, voidaan poliittisia päätöksiä hallinnoissa vitkutella.
Teollisuushan ei voi aloittaa tuotantoa, jos valtiot eivät laita nimeään tilauspapereihin.
Ja jotta tuotanto kannattaa käynnistää, tulee tilaukset ulottua useiden vuosien, 7 – 15 vuotta, päähän. Ensin tavaraa Ukrainalle ja sitten omat varastot niin täyteen, että on materiaalinen valmius seuraavat 15 – 25 vuotta Ukrainen sodan jälkeenkin ( ruuti ja ohjukset vanhenevat 20 – 25 vuodessa, J.K-A sen tietää ) . Se valmius on enemmän kuin mitä Lännen varastoissa oli kylmän sodan jälkeen 1990 — 2010 -luvuilla, jolloin luultiin monessa paikassa, että Euroopassa ja Lännessä ei ole enää koskaan sodan uhkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Trotyliä täyteen valettu vaikkapa 155 mm ammus ei vanhene oikein säilytettynä varmaankaan puoleen vuosisataan.
Ajopanoksen tykkiruuti vanhenee, mutta se on halpaa ja helppo vaihtaa (kangaspussissa pitkiä ruutitankoja).
Ei ole mitään kunnon syytä olla varastoimatta suurta määrää tykistön ammuksia, joten niitä tilauksia teollisuudelle, kuin olisi jo. Koskee myös Suomea.
Ilmoita asiaton viesti
Lapissa on vuosittain hävitetty vanhoja ammuksia massaräjäytyksin – lienee jo ollut trotyyli yli puolen vuosisadan ikäistä?
Mitenkäs lienee tuo kemiallinen vanheneminen sytytinten sisältämissä herkemmissä aineissa?
––––––
Suomessa ei saada aikaan ammustilauksia, ennen kuin on ehditty vääntää tarpeeksi tulevan hallituksen pohjasta ja ohjelmasta – toimitusministeristö sillä välin pääasiassa nauttii helposta ministerin palkkatulostaan.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannumononen/maksaako-toimitusministerion-toimettomuus-ukrainalaisten-henkia/
Ilmoita asiaton viesti
Jos sytyttimissä on räjähdyselohopeaa, niin niiden säilytysikä on varmaankin rajallinen.
Sytytin ei kuitenkaan säilytettäessä ole kiinni ammuksessa, joten se ei vaikuta ammuksen ”parasta ennen päivämäärään”.
Ilmoita asiaton viesti
Se on muistini mukaan juuri noin. Itä-Saksan jäljiltä meille tuli paljon tykinkranaatteja, joissa oli itäisen tavan mukaan jo sytyttimet kiinni. Meillä ammusvarikoilla ne sitten irrotettiin varotoimenpiteenä.
Nato (USA) vaihtanee ruudit 10 vuoden välein, meillä vaihtoväli on paljon pitempi, vaikka Uudenkylän räjähdysonnettomuus antoi siitä katkeraa opetusta. Ruudin valmistukseen käytetään kertaluokkaa sataa eri kemikaalia, joista itsesytytystä hidastavat kemikaalit vuosien varrella haihtuvat pois.
Mitä trotyylin tulee, aikoinani pohdiskelin sen vanhenemista ääneen eräälle kollegalle, joka totesi, että sokerikin maistuu sokerilta vielä sadan vuoden varastoinnin jälkeen. Tulkitsin sen niin, että tnt ei nopeasti vanhene.
Ilmoita asiaton viesti
Ruudissa palamisnopeus muuttuu paitsi lämpötilan, niin myös iän mukana – se taas vaikuttaa lähtönopeuteen ja siten tarkkuuteen.
Jos ruutierät säilytetään erillään ja samalla tavalla, niin käyttämällä lähtönopeustutkaa se tarkkuusongelma vähenee vanhallakin ruudilla.
Ilmoita asiaton viesti
Ukraina ostaisi varmasti ammukset hetikin jos niitä vain olisi myynnissä. Rahaa taatusti löytyisi. Nyt olisi syytä miettiä mitä näistä avustus ja tuotantokysymyksistä kerrotaan sodan jälkeisessä historiassa, ettei tarvitse hävetä.
Ilmoita asiaton viesti
Onko usko Ukrainan voittoon mennyt jo?
NATO puhuu jäsenyydestä ja tukea luvataan. Abrams tankkejakin ensi vuonna. Onko kyse Ukrainan roikottamisesta mukana?
Tämä Intian armeijan mies arvioi sodassa tapahtuvan mielumminkin käänne Venäjän suuntaan kesällä. Saa nähdä.
https://youtu.be/HyKzWRC_Azo
Koko sodan päänäyttämö on hänen mukaansa taloudellisella puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Ukraina pystyisi puolustamaan maataan hyökkääjää vastaan paremmin, jos se saisi aseita ja ammuksia. Koska Ukraina ei ole NATON jäsen, olisi jokaisen demokratiaa ja valtioiden itsemääräämisoikeutta puolustavan valtion toimittava omilla päätöksillään.
EU:lla olisi jo yhteistoimintamekanismeja valmiina ja yhteistä voimaa riittävästi Ukrainan pelastamiseksi. Mutta kun sielläkin on vallassa Scholzit, Macronit ja Melonit, jotka ikään kuin nauttivat, kun Venäjä kiduttaa Ukrainaa.
Iiron antaman linkin takana intialainen kenraalimajuri evp Bakshi pitää Ukrainan tilannetta huonona ja lännen tukea heikkona.
Bakshi korostaa, että käynnissä oleva Bahmutin tykistötaistelu osoittaa kranaattien saannin olevan ratkaisevaa koko sodan lopputulokselle. Venäjä perustaa läpimurtovoimansa tykistöön, jota sillä on paljon ja kranaatteja käytännössä rajattomasti. Ukrainan elävä voima jauhautuu Venäjän tykistötulessa ja omien kranaattien puutteessa.
Venäjä valmistelee ”metodologisesti” massiivista hyökkäystä kesäksi. Tykistöä, panssarivaunuja, lennokkeja, ohjuksia ja ammuksia sillä on jo riittävästi ja miehistön koulutus on käynnissä. Bahmutissa voi syntyä läpimurto; Venäjä saa rintaman liikkeelle ja Ukraina joutuu vetäytymään Dneprin taakse koko matkalta.
Ukrainalla on puute aseista, ammuksista ja sotilaista. Infrastruktuuri on pahoin kärsinyt. Satakunta tulossa olevaa taistelupanssarivaunua ja pieni määrä himars-ohjuksia ei muuta kokonaistilannetta. Ammuksia ei ole näkyvissä. Lännen talous on enemmän heikentymässä kuin Venäjän talous.
Ukrainan ”paljon mainostettu” vastahyökkäys, jos se pääsee alkamaan, ei pysty ajamaan Venäjää pois Ukrainasta. Puheiden takaa voi nähdä Bakshin ennusteen; kesän loppua kohden, ehkä elokuun aikana Ukraina on valmis aselepoon.
Ilmoita asiaton viesti