Velka ja etanadynamiitti

Entisenä ylipanostajana olen oppinut pelkäämään räjähtäviä aineita. Esimerkiksi ei tulisi mieleenikään keittiössä nitrata taloussokeria. Mutta etanadynamiittia on tullut pihatöissä kokeiltua. Kiviä pienentämättä suomalaiseen suurikiviseen moreeniin ei pysty kunnolla edes Leopard raivauspanssarivaunut, joten ne joutavat Ukrainaan. Eli ’hiltillä’ 25 mm reikä tai reikärivi kiveen, vispilöidään em. mömmö veteen sitkeäksi velliksi, kaadetaan reikiin ja odotetaan seuraavaan päivään.

Valtion velalla ja hallitsemattomilla megauudistuksilla on em. aineen tapaisia vaikutuksia. Suuri filosofi Nalle Puh ilmaisisi asian: ”Kun aikansa odottaa, niin heti poksahtaa.” Puutteellisesti suunniteltu ja toteutettu sekä hallitsemattomasti käytetty megajärjestelmä poksahtaa ennen pitkää ja koko rakennelma hajoaa. Toivotaan, ettei tämä koske sote-uudistusta.

Rahan arvon romahtaminen sulattaa suuremmatkin velkavuoret. Nyt taitaa Ukrainan sota ja sen mahdollinen laajeneminen toimia etanadynamiittina. EU:n ylivelkaiset valtiot toivovat pääsevänsä veloistaan kuin koira veräjästä ja niuhottelevat Ukrainan tukemista, jotta sota kuittaisi näiden velat. Miljoonan ukrainalaisen henki on tässä näytelmässä sivuseikka.

Jo Runeberg osui oikeaan Dufvasta kirjoittaessaan: ”.. ja toivoi aikaa parempaa, – niin sota syttyikin.”

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu