Venäjän laivastolle skål ja bottoms up!

Jos lähdetään siitä ympäristötiedosta, että haittavaikutuksiltaan 1 kg typpioksideja vastaa 296 kg hiilidioksidia, niin esimerkiksi yli 20 km lentorata raskaalle tykinkuulalle vaatii ainakin 10 kg ruutipanoksen eli haittaa maailman ilmastoa saman, mitä runsaan 3000 litran öljyn polttaminen. Ukrainan operaatiot mielessä laskeskelin, että 10 miljoonan tykinkuulan saattaminen yli 20 km lentoradalle on haittavaikutuksiltaan ilmastolle samaa suuruusluokkaa kuin 30 miljoonan öljytonnin polton tuottama hiilidioksidimäärä. Suomessa vuotuinen öljynkulutus on alle 10 miljoonaa tonnia.

Sotilasoperaatioissa räjähtävän materiaalin ja kaluston siirtoon tarvittavien polttoaineiden haittavaikutukset ilmastolle ovat lisäksi oma lukunsa. Vihreältä suunnalta kuulisin mielelläni toteutuskelpoisia ehdotuksia, miten maapallon saastuttaminen tältä osin lopetettaisiin ja kenelle voisi lähettää laskun ilmaston saastuttamisesta.

Molemmille aivosoluilleni edellä olevaan pohdiskeluuni puhtia antoi Materia -lehden 2/2022 vuorineuvos Pertti Voutilaisen kolumni, jonka toiseksi viimeisin kappale kuuluu:

”Viime vuodet ovat opettaneet, että ikäviä tapahtumia emme pysty ennakoimaan. Ei kukaan arvannut pandemian ja sodan syttymistä. Monen olen kuullut väittävän, että tästä syystä niihin ei pystytä varautumaan. Väitän, että pystytään. Jos talous pidetään ylijäämäisenä niin lihavina kuin laihoinakin vuosina, ulkoiset shokit eivät meitä saata vaaraan. Lähitulevaisuuden lääkkeeksi neuvon hidastamaan maailman pelastamiseksi suunniteltuja toimia. Ei maailma suistu raiteiltaan, vaikka ilmasto vielä muutamia vuosia joutuisi odottamaan korjaustoimia. Mutta mistä löytyisi poliittinen rohkeus korjaustoimiin.”

+4
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu