Venäjän tulevaisuuden taivaalla tummat pilvet jatkuvat vielä pitkään

Aleksei Navalnyin perustama korruptiontorjuntasäätiö (FBK) on nyt sitten todettu laittomaksi. Presidentti Vladimir Putinin vuotuiset puheet parlamentille ovat ajan saatossa myös muuttuneet. Vielä vuonna 2012 puheessa on muun muassa hallintoon liittyvinä aiheina ”aktiivinen kansalaisten osallistuminen”, ”tehokas valvonta” ja ”korruption torjuminen”. Viimeisistä kolmen vuoden puheista sana ”korruptio” on jäänyt kokonaan pois. Krimin liittäminen vuonna 2014 toi asialistalle myös maayhteyden rakentamisen Kertšinsalmen yli. Siltaurakan toteutti Putinin judokaveri Arkadi Rotenberg ilmeisesti ilman tarjouskilpailua.

Hallinnon ja sen arvostelijoiden välillä ei ole mitään vuoropuhelua ja mielenilmaukset vaiennetaan kovilla jo Stalinin aikana hyväksi koetuilla menetelmillä. Tällä hetkellä ei ole liikkeitä tai puolueita, jotka pystyisivät muodostamaan vaihtoehdon Putinin hallinnolle eikä Kremlistä löydy ihmisiä, jotka olisivat edes halukkaita vaarantamaan asemansa järjestelmän palvelijoina. Hallituksen tukipylväinä ovat ohjauksessa oleva oikeuslaitos, etuoikeutetut ja hyvin palkatut poliisi- ja turvallisuusjoukot sekä enemmistö parlamentin alahuoneesta duumasta. Venäläiset yritykset ovat riippuvaisia Putinin valikoivasta suvaitsevaisuudesta ja hänen lähipiirinsä käsissä olevista suuryrityksistä, joten pienemmät toimijat eivät halua vaarantaa yritystensä tulevaisuutta.

Kukaan ei voi täysin taata Putinille turvallista eläkkeelle siirtymistä, ja se vaikeuttaa hänen poistumistaan poliitiikasta. Suosionsa laskusta huolimatta, hänellä on edelleen merkittävä tuki yhteiskunnassa, jossa monet ovat vakuuttuneita siitä, että kaikki muutokset ovat pahempi vaihtoehto.

Mihail Gorbatšovin vuonna 1985 käynnistämässä perestroikassa fokus oli maan tulevaisuuden rakentamisessa ja turvallisuuspalvelut olivat valtion instituutioiden alaisuudessa. Nyt katseet on suunnattu menneeseen nationalistisen suurvalta-aseman palauttamiseen ja turvallisuuspalvelut ovat johtajan ja hänen lähipiirinsä persoonakohtaisessa käytössä. Nykyinen järjestelmä on organisoitunut mafian tavoin. Yhteistyökumppanit osallistutetaan ryhmiin ja sisääntulon jälkeen on hyvin vaikeaa tai mahdotonta päästä sieltä ulos. Sortovalta jatkuu ilman kompromisseja ja kansan on syytä varautua vaikeisiin skenaarioihin.

Lähde: El Pais 1.5.2021 ’Rusia, vendrán tiempos peore’

+8
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu