Venäläinen normaali

Kun näitä vaihtoehtototuuksia lukee, niin monesti tulee mieleen Julius Caesarin tokaisu, kun hän erosi vaimostaan väittäen syyksi tämän uskottomuutta ja kysyttäessä todisteita: ”Caesarin vaimoa ei saa edes epäillä!”

Tuntuu, että Venäjä on omaksunut hyvin renessanssiajan perinteet ja Machiavellin opit ainakin mitä tulee vastustajien myrkyttämiseen ja eliminoimiseen. Aleksei Navalni on vain yksi tapaus suuresta joukosta. Muutamia poimintoja Wikipediasta ABC:n artikkeliin nojaten:

Rasputin muutaman muun murhayrityksen jälkeen hoidettiin lopulta ruhtinas Feliks Jusupovin linnassa kaliumsyanidin ja kuuden luodin saattamana Nevajokeen vuonna 1916.

Ukrainan entinen presidentti Viktor Juštšenko vaalikamppailun aikana vuonna 2004 myrkytettiin dioksiinilla henkihieveriin. Epäilykset kohdistuivat Venäjän tukeman presidentti Janukovytšin suuntaan. Juštšenkon mukaan ”kolme laboratoriota maailmassa valmistaa tämänkaltaista dioksiinia. On hyvin helppo selvittää sen alkuperä. Kaksi laboratoriota lähetti näytteen valmistamastaan dioksiinista, mutta venäläinen laboratorio ei”.

KGB:n sittemmin FSB:n upseeri Aleksandr Litvinenko, joka arvosteli erityisesti Putinin sotaretkiä Tšetšeniaan, pakeni Britanniaan, missä hän sai tappavan säteilyannoksen teehen sekoitetusta poloniumista. Vain muuta maa pystyy tällaista poloniumia valmistamaan riittävän määrän..

Ennen pakoaan Britanniaan Sergei Skripal työskenteli armeijan tiedustelupalvelun GRU:n hallinnossa korkealla tasolla, jossa hänellä oli pääsy laajoihin tietoihin järjestön operaatioista ja agenteista. Maaliskuussa 2018 Skripal ja hänen tyttärensä myrkytettiin novitšok-hermomyrkyllä Salisburyn kaupungissa. Myrkky oli hajuvesipullossa. Samalle myrkylle altistui myös toinen pariskunta. Nainen kuoli. Sergei Skripalin voinnin kohennuttua Venäjän suurlähetystö toivotti hänelle pikaista paranemista.

Novaja gazeta -lehden toimittaja Anna Politkovskaja alkoi kirjoittaa vuonna 1999 artikkeleita Tšetšenian ensimmäisestä ja toisesta sodasta, ja hänet tunnettiin Vladimir Putinin hallinnon arvostelijana. Politkovskaja salamurhattiin 7. 10.2006 Moskovassa.

Ihmisoikeusaktivisti Natalia Estemirova siepattiin heinäkuussa 2009 Groznyissa Tšetšeniassa, ja hänen ruumiinsa löytyi myöhemmin samana päivänä Ingušiasta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kertonut Estemirovan olleen tutkimassa hyvin arkaluontoisia tapauksia. Venäläisen Memorial-ihmisoikeusjärjestön johtaja Oleg Orlov syytti Tshetsenian johtajaa Ramzan Kadyrovia Estemirovan murhasta. Kadyrov kiisti sekaantuneensa millään tavoin murhaan.

Izvestijassa uransa aloittanut ja kuolinhetkellään vasta 25-vuotias Anastasija Baburova kirjoitti viimeisinä kuukausinaan Novaja Gazetaan – eli juuri Anna Politkovskajan artikkeleiden takia ulkomaillakin kuuluisaksi tulleeseen lehteen. Hirtehistä on, että häntä ei alun perin ollut tarkoitus ampua. Mutta kun Baburovan vierellä kävellyt ihmisoikeusjuristi Stanislav Markelov ammuttiin ja toimittaja lähti juoksemaan murhaajaa kiinni, tämä surmasi hänetkin.

Entinen Venäjän 1. varapääministeri Boris Nemtsov oli oppositiopoliitikko ja yksi Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskeisimmistä kriitikoista. Hänet ammuttiin Moskovajoen ylittävällä Bolšoi Moskvoretskin sillalla perjantaina 27. helmikuuta 2015 kello 23.31. Reilut kaksi viikkoa ennen murhaansa Sobesednik-uutissivustolle antamassaan haastattelussa Nemtsov oli pelännyt tulevansa tapetuksi sanomalla: ”Pelkään, että Putin tappaa minut”.

Poikkeus vahvistaa säännön. Liikemies Mihail Hodorkovski selvisi jostakin syystä hengissä ja sai vain pitkiä vankeustuomioita. Hodorkovski halusi poliittisen ja taloudellisen toiminnan olevan erillään toisistaan toisin kuin Venäjällä on tapana, Hän vihjasi, että korruption vastainen taistelu tulisi ulottaa presidentin lähipiiriinkin, sanoessaan eräässä konferenssissa, että pahimmin korruptoituneet istuvat koolla. Putin pyysi huhtikuussa 2003 suoraan Hodorkovskilta, ettei tämä puuttuisi politiikkaan.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu