Venezuela tipahtaa mafioiden käsiin

Helmikuussa Trump määräsi Venezuelan kauppasaartoon, minkä vuoksi venäläisen Rosneftin Sveitsissä toimiva filiaalin yksikkö joutui mustalle listalle. Tämä yksikkö avusti Maduron öljybisnestä toimittamalla 80% maan öljypumppauksesta maailmalle. Tuolloin päivätuotanto oli 140 000 barrelia, mikä oli kaukana entisestä 500 000 barrelia/ päivä. Siinä sivussa Rosneftin tilille tipahti kuukausittain 120 miljoonaa $ komissioita. Rosneft ilmoitti 28.3.2020, että tämän yksikön toiminta oli lopetettava, jotta suojeltaisi emoyhtiön ulkomaisia vähemmistönä olevia osakkeenomistajia (BP ja Qatar Investment Authority).

Ajatushautomo Inter American Trends väittää, että elleivät presidentti Nicolás Maduro kannattajineen pääse oppositiojohtaja Juan Guaidón kannattajien kanssa sopuun tämän vuoden aikana tipahtaa Venezuela lopullisesti mafioiden käsiin samaan tapan kuin talebanit ottivat Afganistan halintaansa. Sopimus demokratiasta tarkoittaisi myös, että poliittisina johtajina kumpikin herra jättäytyisi pois politiikasta.

Maa on jo melkoisessa kaaoksessa, kun erilaiset laittomat ryhmät hallitsevat taloutta. Kokaiinin huumejengit sekä kullan ja polttoaineiden salakuljettajat ovat soluttautuneet maan ylintä johtoa myöten. Tiettävästi varsinkin kenraalikunta on alalla hyvin edustettuna.

Maan työläisistä 80% tekee epätyypillisiä pätkätöitä. Tämä tarkoittaa, että työmatkat tehdään moottoripyörällä, mutta polttoaineen saanti on kiven takana, kun se vähän mitä tuotetaan, salakuljetaan naapurimaahan Kolumbiaan eli nälkä ja covid-19 ovat suurena uhkana. Venezuelan terveydenhoito oli ennestään romahtanut, kun pandemia ehti Etelä-Amerikkaan.  Jo nyt kaikki, jotka ovat pystyneet lähtemään maasta, ovat lähteneet.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu