Venezuelasta joskus jotain hyvääkin

Venezuelan talous kasvaa ennusteen mukaan tänä vuonna 5-8% ja seitsemän vuoden laman toivotaan olevan takana pysyvästi, vaikka eri taloussektoreilla kasvu on varsin vaihtelevaa. Huomioidaan, että vuodesta 2013 nykypäivään talous supistui 80%.

Nostetta ovat tuoneet öljyn hinnan raju nousu ja hallituksen päätös avata dollarille tie investointeihin interventiopolitiikasta pääosin luopumalla. Erään asiantuntijan mukaan eniten parannuksia on elintarvike-, terveys-, vähittäiskauppa, henkilökohtaiset hygienia-, teknologia-, asiantuntijapalvelut, kemian- ja kiinteistöaloilla. Tutkimusten mukaan tehdasteollisuuden toimintakapasiteetti nousi 9% vuoden 2021 ensimmäisen neljänneksen aikana eli 19 %:sta 28 %:in vuoden 2020 samaan ajanjaksoon verrattuna. Tutkimuksessa, johon osallistui 94 yritystä, 59 % vastaajista koki taloudellisen tilanteen parantuneen vuoden 2021 aikana ja 45 % arvioi sen paranevan vuonna 2022. Toipuminen tietyillä aloilla voi olla hyvinkin hidasta.

Jos Venezuela kasvaisi 8 % vauhdilla joka vuosi, vastaisi se Japanin kasvuvauhtia toisen maailmansodan (1940-44) jälkeen, mikä oli talousihme. Venezuelassa kestäisi silti noin kaksi vuosikymmentä palata vuoteen 2013 tasoilla.

+2
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu