Yrittäjäriski, viinanmyynti, kansanterveys

”Työ- ja elinkeinoministeriössä on myös selvitetty, millaisia taloudellisia vaikutuksia uusilla rajoituksilla on ja miten ravintoloita voisi tukea” (Iltasanomat 29.9.2020). – Tällainen ajattelutapa nostattaa tunteita.

Usein näkyy mainintoja, että valtion viinasta saamat tulot ovat alle puolet siitä, mitä viina aiheuttaa lisäsatsauksia kansanterveyteen, sosiaalisiin menoihin ja lisäksi vielä heikentää työtehoa. Eräskin lääkäri taisi heittää omien ajatustensa syvyydestä: Jos viinan tuomia sairauksia ei tarvitsisi hoitaa, niin Helsingissä yli puolet sairaalapaikoista jäi tyhjilleen.

Oli miten oli, mutta en ole ainakaan huomannut valtiovallan taholta suositusta, että kansalaisten kovilla pakkasilla kannattaisi laskea housuihinsa pitääkseen itseään lämpiminä. Lämmittää se tiemmä aluksi. Tässä viinanmyynnin tukemisen kohkotuksessa on pitkälti samasta kysymys. Mitä enemmän myydään viinaa, sitä kalliimmaksi se valtiolle tulee.

Kukaan ei sano sanaakaan siitä, että yrittäjyysriski kuuluu yrittäjälle ei veronmaksajille. Jos viranomaispäätökset ovat lain mukaisia, niin hallituksen ei tule tyrkyttää rahaa kannattamattomaan toimintaan.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu