Hyvä, muttei täydellinen sote-sopu

Lähes 20 vuotta sekä useiden hallituksien yli kestänyt sote-uudistuksen pihtisynnytys on nyt loppusuoralla.

Tänään hallitus on esittänyt sote-uudistuksen lopullisen muodon. Uudistus kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, nopeuttaa hoitoonpääsyä, lopettaa luukulta toiselle pompottelun ja hillitsee kustannuksia. Uudistus on massiivinen ja tarpeellinen, muttei toki täydellinen. Sosiaali- ja terveyspalveluiden kulut vastaavat kooltaan miltei puolta valtion vuosittaisesta budjetista.

Mikä muuttuu?

– Nyt terveyskeskukset ja sairaalat ovat eri organisaatioita. Uudistuksessa terveyspalvelut tuodaan yhteen ja paremmalla yhteistyöllä parannetaan potilaiden hoitoketjuja ja helpotetaan hoitoonpääsyä. Tästä syntyy myös säästöjä.

– Tällä hetkellä sosiaali- ja terveyspalveluita tuottaa 190 eri organisaatiota. Tulevassa uudistuksessa uudet hyvinvointialueet (ent. sote-maakunnat) karsivat hallintoa ja palveluita tuottaa 22 uutta hyvinvointialuetta.

– Uudistus perustuu vahvalle julkiselle palveluntuotannolle, jota yksityinen voi täydentää. Aiempi, Sipilän hallituksen esitys olisi avannut markkinat hallitsemattomasti yksityiselle palveluntuotannolle. Nämä virheet on nyt korjattu.

– Uudistuksessa me vihreät olemme erityisesti pitäneet terveyserojen kaventamisen ohella erittäin tärkeänä suurten kaupunkien ja kasvualueiden toimintaedellytyksiä. Kun uusille hyvinvointialueille siirtyy verotuloja kaupungeista, luodaan kasvuseuduille samalla uusia kasvua tukevia mekanismeja.

On hienoa, että hallitus osoitti johtajuutta ja vei tämän jätti-uudistuksen maaliin!  Tämä uudistus hyödyttää kaikkia suomalaisia, vaikka yksityiskohtia varmasti jää vielä viilattavaksi tulevina vuosina.

JaakkoMustakallio

Vihreiden ja Tampereen kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja. Luonnon, ilmaston ja hyvinvointivaltion puolustaja sekä kauppatieteiden maisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu