Liikehuoneistojen vuokranmaksu jäädytettävä lailla pienyritysten pelastamiseksi

Tällä hetkellä pienyritykset ovat ympäri Suomen hätää kärsimässä. Asiakasmäärät ovat romahtaneet ja kymmenet tuhannet työpaikat on lomautettu. Mikro- ja pienyrityksissä työskentelee jopa 45 prosenttia kaikista yksityisen sektorin työntekijöistä. Nyt on varmistettava, ettei konkurssiaalto pyyhkäise suomalaisen pienyrityskentän yli, jolloin lamasta toipumiseen kuluisi moninkertaisesti aikaa. 

Nyt tarvitaan poikkeuksellisia toimia. Yksi merkittävä toimi pienyritysten pelastamiseksi olisi liikehuoneistojen vuokranmaksun jäädyttäminen lainsäädännöllä. Näin saataisiin likviditeettiä erityisesti mikro- ja pienyritysten avuksi ja siirrettäisiin koronariskiä kiinteistöomistajille.  

Valtion takaamat lainat eivät kivijalkaliikkeiden tilannetta juuri helpota, sillä pienyritysten arki on usein kädestä suuhun elämistä eikä lainan takaisinmaksuun olisi rahkeita. Myöskään vuokrien maksuajan pidentäminen ei auta, koska kriisin jälkeen useiden kuukausien rästivuokrat olisi monille ylitsepääsemätön este. 

Siksi kiinteistösijoittajat on saatava mukaan talkoisiin. Olisi selvitettävä, voidaanko seuraavan 3 kuukauden ajan liikehuoneistoista maksaa vain hoitovastikkeen verran vuokraa. Tällä toimella voitaisiin pelastaa mahdollisesti kymmeniä tuhansia työpaikkoja.

 

JaakkoMustakallio

Vihreiden varapuheenjohtaja, Tampereen kaupunginhallituksen varapj. sekä ilmaston ja kestävän talouden puolustaja (KTM)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu