Venäjän Zapad- harjoitus

Venäjä piti taas jo perinteisen Zapad- harjoituksen. Se on tämän maan läntisen alueen puolustusharjoitus.

Tämän tapahtuman yhteydessä Venäjä julkaisi omat uhkaskenaariot ja niihin varautumisstrategiat.

Ne olivat seuraavaa:

1 terrorismin torjunta; 10 000 sotilasta

2 konfliktin hoitaminen, kuten Ukrainassa; 100 000 sotilasta

3 Globaali ydinsota

Suomessa ei ole tuotu esille vastaavanlaisia uhkamäärityksiä. Tuntuu siltä, että täällä asennoidutaan siten, että on joko täysi sota tai rauha, eikä mitään siltä väliltä ole olemassakaan. Siihen konfliktiin mihin varaudutaan, olisi kuin identtinen toisen maailmansodan kanssa.

Kriisiin varautumiseen ja hoitamiseen  tarvitaan ammattisotilaita. Tällaisia tilanteita ovat pandemioiden, ilmaston muutoksesta tulevat sään ääri-ilmiöt, kuten metsäpalot. Esim. Kanadassa armeija hoiti suuren metsäpalon sammutuksen. Korona pandemian pahassa vaiheessa Euroopan armeijat, kuten Ruotsi pystyivät näyttävästi hoitamaan ja avustamaan kansalaisiaan. Myös Puola on lisännyt joukkonsa 10 000 sotilaaseen Valko – Venäjän rajalle pakolaiskriisiä hoitamaan.

Kun kriisi pitkittyy tulee siitä helposti konflikti. Ukrainan kriisi on jäätynyt konflikti. Myös Suomalaiset osallistuivat Afganistanissa konfiktin hoitoon yhdessä muiden valtioiden kanssa Yhdysvaltojen johdolla. Sekin oli tavallaan terrorismin torjuntaa. Näissä  molemmissa esimerkeissä toimivat ammattisotilaat.

Suomen puolustuksen selonteossa 2021 ei ole mainittu kriisinhoitoa,  kuin perinteisen rauhan turvaamistehtävän maininnalla YK:n mandaatilla.

Kun kriisi yllätää , kuten  oli omien kansalaisten haku Kabulista, on se suuri yllätys,  aivan uusi tilanne,  mihin ei ole varauduttu mitenkään.

Selonteossa ei ollut myöskään mainintaa konfliktista ja sen hoidosta. Selonteko jättää avoimeksi uhkamäärityksen.

Globaalin ydinsodan uhka on dramaattisesti kasvanut maailmalla. Kiinan ja Taiwanin välinen nokittelu saattaa eskaloitua ydinsodaksi. Tämän uhkaskenaarion ainakin Yhdysvallat on asettanut. Venäjä lopetti yhteistyön Naton kanssa ja ollaan jo sanottu, että kylmä- sota asetelma on palaamassa.

Puolustusselonteossa mainitaan ydinaseiden mahdollisesta käytöstä vain yhdellä lauseella.

Tuntuu siltä,  kuin puolustuksen selonteko olisi aina kopio edelliseltä vuodelta aina pitkältä ajalta taaksepäin.

Joka tapauksessa varautuminen kriisiin, konfliktiin ja ydinsotaan tuntuu varsin loogiselle sekä realistiselle.

 

 

 

+2
jaakkosaarinen09
Helsinki

Olen markkinataloutta ja länsimaista yksilöoikeutta kannattava. Toimin tässä yhteydessä unilukkarina.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu