Sähköautoilua verotetaan jo yhtä paljon kun polttisautoilua

Viime aikoina on paljon puhuttu siitä, että sähköautoilua ei veroteta samalla mitalla kuin polttomoottoriautoilua. Tarkastellaan asiaa. Bensiinin hinnassa on 55% veroa ja dieselin hinnassa 45%. Joten keskimäärin noin puolet polttoaineen hinnasta on veroa.

Katsotaan sitten, miten on laita sähköautoilussa. Tämä laskelma perustuu omaan tilastooni puolen vuoden ajalta. Minulla on pörssisähkö ja käytän älylatausta. Niinpä autoni lataa aina yön halvoilla tunneilla. Siksi lataussähkön keskihinta on noin 1 c/kWh kun se muuten on suurempi. Tähän sitten tulee päälle välityspalkkio, siirtomaksut, sähköverot ja ALV. Yhteensä 100 kWh maksaa 9 euroa. Siitä verojen (sähkövero ja ALV) on 4,5 euroa eli tasan puolet. Sähköautoilijaa verotetaan siis aivan samalla tavalla kuin polttisautoilijoita, eli veron osuus on 50%.

Dieselautoilija selviää hieman pienemmällä verolla (45%) mutta vastaavasti vuosittainen ajoneuvovero on kalliimpi. Bensa-autoilija maksaa vähän enemmän (55%) mutta vastaavasti ajoneuvovero on pienempi.

Kun jo nyt sähköautoilun veron osuus on sama kuin polttiksilla, niin miksi veroa pitäisi nostaa? Tietysti verottaja haluaa saada lisää rahaa mutta sen pitäisi perustella sitten jollakin muulla syyllä kuin sillä ettei sähköautoilua veroteta. Mielestäni vaakakupissa pitää painaa myös seuraavat asiat.

  • Sähköauton hyötysuhde on aivan ylivoimainen polttikseen verrattuna eli se säästää energiaa
  • Sähköauton polttoaine on kotimaista ja CO2-vapaata
  • Sähköauto ei tupruta terveydelle vaarallisia päästöjä

Nämä ovat sen verran tärkeitä pointteja, ettei sähköauton verotus saisi nousta polttista suuremmaksi, kuten nyt suunnitellaan.

Vielä sellainen lisäys tähän, että laskelmat on tehty talvikuukausina. Melko varmasti seuraavat 6 kuukautta halpojen tuntien sähkön hinta tulee olemaan 0 c/kWh tai vähän negatiivinen. Sitten veron osuus tulee olemaan jo lähes 60% eli polttiksia kireämpää.

JaakkoSalmenius1
Ulkomaat

Kielitekniikkasoftia vääntävä kodari

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu