Hankintojen yritysvaikutuksista

Jyväskylän kaupungin hankinnat ovat herättäneet keskustelua viime aikoina, mikä on sinällään hyvä asia vaikka kaikki esimerkit eivät aina ole mukavia. Ongelmana taitaa olla, että julkinen sektori ei ole vielä kovin kokenut ostaja ja myyjät eivät aina osaa tarjota niin pilkulleen kuin julkinen sektori vaatii. Ja on totta, että hankintalaki ei ole aivan helpoin ja onnistunein lainsäädäntö maassamme.

Eräs keskustelunaihe Jyväskylässä on ollut pyykkiralli Viroon. Tämä virolaispesula voitti tarjouskilpailun, mutta joutui sittemmin kyseenalaisen julkisuuden kohteeksi. Erittäin hyvän kuvan tästä kokonaisuudesta saa Suomen Kuvalehden verkkosivuilta. Kokonaisuudessa on nyt edetty siihen pisteeseen, että Jyväskylän kaupunki on selvitysten jälkeen päätynyt irtisanomaan sopimuksen.

Edessä on uusi kilpailutus pyykkien tiimoilta ja uskallan veikata, että tälläkin kierroksella tullaan näkemään Virolaisia tarjouksia. Nyt kaupungin hankintatoimi on haasteen edessä: miten toteuttaa kilpailutus ja millä kriteereillä? Mikä on hinnan painoarvo, mikä laadun tai onko joitakin reunaehtoja esimerkiksi laadun tai ympäristöasioiden osalta? Samalla tulee muistaa, että vaikka summa ei ole kovin suuri kaupungin mittakaavalla, mutta asiaan on liittynyt erittäin paljon mielenkiintoa sekä medialla että elinkeinoelämän edustajilla. Meitä poliittisia päättäjiä unohtamatta.

Koska kyseessä on paljon mielenkiintoa herättävä asia, niin esitän laajan pohjatyön tekemistä tähän hankintaan. Yksi hyvä vaihtoehto olisi toteuttaa juuri tästä hankinnasta päätösten yritysvaikutusten arviointi, eli YRVA. Tämän voisi toteuttaa Jyväskylän yrittäjäjärjestöjen erillinen YRVA-työryhmä ja se tulisi tehdä ennen kuin hankintapyyntö jätetään.

Pitäisin hyvänä toimintamallina, että kaupunki järjestäisi vaikka pari kertaa vuodessa infon tulossa olevista hankinnoistaan. Hankinnat tiedetään usein etukäteen, niin miksi emme voisi jakaa tietoa elinkeinoelämälle jo ennakkoon? Hankintalaki kieltää suosimasta yrityksiä paikkakunnan perusteella, mutta tiedon jakamista ei toki ole kielletty. Info voisi olla avoin ja sinne voisi osallistua kuka tahansa EU:n alueella toimiva yrittäjä niin halutessaan.

Näillä eväillä toimivat markkinat ja rehellinen kilpailu ovat meidän kaikkien etu. 

0
jaakkoselin
Kokoomus Jyväskylä
Ehdolla kuntavaaleissa

Syntyperäinen jyväskyläläinen Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu sekä tarkastuslautakunnan puheenjohtaja.
Maakuntahallituksen jäsen ja maakuntavaltuutettu Keski-Suomen liitossa.
Suomen kuntaliiton valtuuskunnan jäsen Keski-Suomesta.
#yrittäjät #Jyväskylä #Kokoomus #keskisuomi #JKLvaltuusto

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu