Déjà-vu

Puheenvuoro 18.1.2021 kaupunginvaltuustossa musiikkisaliin liittyen.

Puheenvuoroni Jyväskylän kaupunginvaltuustossa 18.1.2021
”Jyväskylän Sydän”-hankkeen loppuraportin käsittelyn yhteydessä.

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Näin voisi todeta, kun jälleen pääsen puhumaan Jyväskylän kaupunginvaltuustolle musiikkisalin sijaintipaikkaan liittyvistä asioista. Vasta noin 15 vuotta sitten äänestytin valtuustoa esittäessäni Kilpisenkadun tontin kiinnittämistä musiikkisalin sijaintipaikaksi. Valtuusto päätti äänestyksen jälkeen toisin. Tämän seurauksena syntyi suunnitelma musiikkisalin sijoittamisesta Lutakkoon, Paviljongin yhteyteen. Vuonna 2008 työryhmän puheenjohtajana toimi valtuutettu Louhivuori demareista ja varapuheenjohtaja oli Kokoomuksen Pauliina Holm. Myöhemmin saatiin aikaiseksi jopa kaava, mikä on edelleen voimassa. Se on valitettavasti konkreettisinta, mitä musiikkisaliin liittyen Jyväskylässä on saatu aikaan.

Musiikkisalin sijaintipaikasta on muodostunut uskomaton ikiliikkuja. Se seuraa meitä vuosikymmenestä toiseen ja valtuustokaudelta toiselle. Aina, jos se olisi mitenkään etenemässä, niin kaivetaan hihasta ainutkertainen ajatus:

Mitä jos selvitetään uusi ja entistä parempi sijaintipaikka musiikkisalille!

Perustetaan asiaa selvittämään vaikka hanke! Sitä voidaan, tällä kertaa, kutsua vaikka nimellä Jyväskylän Sydän. Kun nämä lukuisat vuosikymmenten varrella tehdyt selvitykset eivät ole vielä johtaneet mihinkään.

Samalla voidaan selvittää innovatiivisia mahdollisuuksia, kuten kaupunginteatterin toiminnan siirtäminen pois Alvar Aallon suunnittelemasta teatteritalosta. No, tällaiseen ei onneksi loppuraportissa ole päädytty, mutta teatterin remontin valmistelut siirtyivät, kun asiaa piti selvittää. On perusteltua kysyä, mitä uutta tämä selvitys on meille antanut.

Orkesterin väliaikainen sijoittaminen Paviljongin Wilhelm-saliin ei ole ongelmaton ratkaisu. Orkesterin harjoitustoiminta sekä esitystoiminnan aikataulut vaativat merkittävän osan salin käyttöajasta myös virka-aikaan. Tämä tuo omat haasteensa Paviljongin ja orkesterin toiminnan aikataulujen yhteensovittamiselle.

Akustisesti Wilhelm-salia ollaan parantamassa sähköisillä ratkaisuilla. Nämä eivät poista akustisen salin tarvetta eivätkä ole sama asia. Ratkaisut palvelevat monin tavoin Messujen ja Paviljongin toimintaa, mutta orkesterin pitkäaikaiseksi ratkaisuksi niistä ei ole, vaikka niillä muutoin tarpeellisia remontteja nyt perustellaankin.

Pahaa pelkään, että näihin mahdollisiin korjauksiin tullaan vetoamaan tulevina vuosikymmeninä. ”Vastahan me laitoimme miljoonia Wilhelm-salin remonttiin, se saa nyt orkesterille kelvata.” Tätä emme hyväksy, vaan väistöratkaisut ovat väistöratkaisuja ja niiden tulee olla nopeita.

Ennen Wilhelm-salin päätöksentekoa on syytä arvioida, onko järkevämpää panostaa vuoden 2008 raportin mukaiseen musiikkisaliin Paviljongin yhteyteen eikä Wilhelm-salin remonttiin. Mallissa A4 koko salin kustannusarvio 2008 oli 18,6 Meur. Nykyhinnassa se ei varmasti ole lähelläkään tätä 70-100Meur, mitä etenemisehdotuksessa konserttitalon hinnaksi julistetaan. Ja ajatus omasta konserttitalosta on jo vuosia sitten jätetty taakse, joten puhutaan rehellisesti musiikkisalista ja siihen liittyvistä kustannuksista.

Arvoisat valtuutetut, en nyt mene muihin tärkeisiin kulttuurikohteisiin, kuten Lyseon remonttiin. Totean siitä vain, että lukiokäyttöön tilan remonttiin ei ollut varaa, mutta kansalaisopiston käyttöön nyt remonttirahat näyttävät löytyvän.

Kokoomuksen ja Keskustan valtuustoryhmien puolesta esitän asiaan liitettäväksi seuraavan toivomusponnen.

Hyväksyessään päätösesityksen kaupunginvaltuusto toivoo, että Paviljongin Wilhelm-salin mahdollinen remontointi orkesterin väistötilaksi ei keskeytä varsinaisen musiikkisalin suunnittelua ja ratkaisun väliaikainen luonne tiedostetaan.

 

0
jaakkoselin
Kokoomus Jyväskylä
Ehdolla kuntavaaleissa

Syntyperäinen jyväskyläläinen Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu sekä tarkastuslautakunnan puheenjohtaja.
Maakuntahallituksen jäsen ja maakuntavaltuutettu Keski-Suomen liitossa.
Suomen kuntaliiton valtuuskunnan jäsen Keski-Suomesta.
#yrittäjät #Jyväskylä #Kokoomus #keskisuomi #JKLvaltuusto

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu