Suomen kielen taito lakisääteiseksi

Miksi Suomessa ei ole lakia mikä velvoittaisi maahanmuuttajia opettelemaan suomenkielen. Se pitäisi ehdottomasti säätää. Jos maahanmuuttaja osaisi maassa puhutun kielen niin säästettäisiin miljoonia euroja. Laista hyötyisi ihan kaikki, maahanmuuttaja pystyisi asioimaan missä tahansa paikassa ja hän tulisi ymmärretyksi. Tällöin hän myös voisi työllistyä. Nykyäänhän moni maahanmuuttaja jopa kymmeniä vuosia Suomessa asuttuaan ei osaa kuin omaa äidinkieltään, näin hänellä ei ole mitään mahdollisuutta kotoutua tai työllistyä. Tämä nykyinen tilanne on varmasti ahdistava myös maahanmuuttajalle, kun kukaan ei ymmärrä mitä hän yrittää kertoa ja tulkkia ei voi saada joka tilanteeseen. Esim sairastapauksessa menee hukkaan aikaa kun potilaaseen ei saada mitään yhteyttä, tulkki ei ole paikalla juuri sillä hetkellä. Näin säästettäisiin tulkkeihin käytetyt miljoonat.

Miksi tällaista lakia ei jo ole. Tietenkin lakiin kannattaisi laittaa tietty vuosi määrä minkä kuluttua pitäisi kieli osata, jokainen vanhempikin henkilö pystyy opettelemaan sen verran suomea että pystyy selittämään omasta voinnistaan, varsinkin jos tämä olisi ehtona Suomessa olemisella. Toki työikäisiltä pitäisi vaatia sellainen kielitaito että pystyisi työllistymään. Kun osaa suomen kielen niin pystyy paremmin myös kotoutumaan. Nytkin vokeissa on vielä 2015 tulleta nuoria miehiä joilla ei ole muuta kuin aikaa opetella suomen kieli, mutta silti he eivät sitä puhu, miksi näin voi olla, jos heillä ei ole ollut mitään velvotteita eikä tekemistä neljän vuoden aikana, miksi heiltä ei vaadita kielen osaamista. Saattaisi olla että myös mielenterveysongelmat vähenisivät kun maahanmuuttaja voisi ilmaista itseään muutenkin kuin tulkin välityksellä.

JaanaValle

Kuntapoliitikko Uskallan sanoa oman mielipiteeni. Haluan pitää heikoimpien puolta, puutun epäkohtiin. Olen realisti. Ihmisiä pitäisi kohdella tasapuolisesti ketään suosimatta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu