Ensin hutkittakoon sitten tutkittakoon

Tampereen itsenäisyyspäivän tapahtumat puhuttavat. Itse viralliset juhlat olivat ohjelmaltaan ja kutsuvierasvalinnoiltaan onnistuneet,  mutta jätetään rouvien leningit omaan arvoonsa ja puhtaan mellakasta.

Ikkunoiden rikkominen, virkavallan vastustaminen ja sen semmoinen mellakkarötöstely hutkittakoon lainmukaisessa järjestyksessä ja tavalla oikeusprosessien yhteydessä.

Hutkintaa mielenkiintoisempaa on kysyä ja tutkia mikä oliko näillä mellakoilla muita, motiiveja kuin pelkkä ikävystyminen? Kysyn tätä siksi, että näin saattaa olla. Ikävystyminen on sekin hyvä osahypoteesiksi.

Useimmat varmaan näkevät mellakan poliittisena, vasemmistolaisena. Jos sen sellaisena näkee, niin mitä se kertoo meidän parlamentaarisesta vasemmistostamme? Ehkä mielenosoittajat kokevat, kuten minäkin, etteivät nykyiset itseään vasemmistolaisiksi kutsuvat puolueet sitä enää perinteisessä mielessä ole. Oliko kyse nostalogiasta todellisen vasemmiston kaipuusta?

Vaikka pääministeri Katainen herjojen kohteena olikin, niin oliko hän mellakoitsijoille vain kiertoilmaus esim. Arhinmäestä? Yhteiskuntatieteilijöillä on tässä hyvä tutkimuskohde. Tutkimuksen nimeksi voisi vaikka Heikki Ylikangasta mukaillen Tie Tampereelle, vasemmisto 2013.

Tietysti mellakaa voisi myöhemmin tutkia ensi väylänä sosiaaliselle nousulle. Julkisuus tekee ainakin joistakin mellakoitsijoista julkiksia. Ura voi aueta ministeriksi asti. Tosin epäilen, että nousija ei ole mikään työväenluokan sankari, vaan keskiluokan ja tai eliitin isänmurhaa tekevä tai isän ja äidin jälkiä seuraava vesa.

Yksi oletus voisi olla, että kyse on syrjäytymisestä johtuvasta pahoinvoinnin purkautumisesta. Itse en tähän usko, sillä syrjäytyneet eivät mellakoita järjestä. Tampereen tapahtumat eivät olleet spontaaneja, vaan ennalta suunniteltuja. Ehkäpä äärivasemmisto halusi mainosta. Viime aikoina  valokeilassa on enemmän tuo radikaalin aineksen oikeistolaita. Ehkä äärilaidat kilpailevat nyt nuorisosta, josta ainakin  osa ja aiheesta kokee näköalattomuutta. Ainakin molemmat äärilaidat tarjoavat reipasta toimintaa. Hyvinvointiyhteiskunta on tylsä, eikä se ole edes kaikia kattava. Tasa-arvoakin  tulisi jaella siten, ettei se muodostuisi tukahduttavaksi.

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu