Työ kallistui muualla

Työvoimakustannukset ovat nousseet vuoden aikana Suomessa vain 1,8 prosenttia. Kilpailijamaissamme kustannukset nousivat enemmän Ruotsissa 2,5 prosenttia., Saksassa 3,0. Yksityissektorin työvoimakustannusten nousu oli meillä vain prosentin, mutta julkisen 2,9 prosenttia.

 

Yksityissektorin luku antaa olettaa, ettei työvoimakustannusten nousu juuri haitannut vientiämme. Jos murhetta haluaa kantaa voi sen tehdä viennin jalostusasteesta ja kapeudesta. Toisaalta vienti on piristynyt.

 

Se, että työvoimakustannukset yksityissektorilla nousivat nyt hitaasti, johtuu suurelta osin siitä, että kustannukset aiemmin ovat nousseet liian nopeasti. Kenen syy se, sitten on, senkö joka pyytää vai senkö joka maksaa? Sopijajärjestöillä on piakkoin mahdollisuus osoittaa, että menneestä on opittu. Työvoimakustannusten muutos näet ei johdu aina vain palkankorotuksista, niitä voi supistaa myös työttömyys.

 

Julkisen sektorin työvoimakustannusten kasvu selittynee kunnallisen sektorilla paisumisella palvelutarpeen kasvun myötä. Osatekijänä julkisen sektorin työvoimakustannuksia on saattanut kasvattaa asiantuntiatehtävien suhteellisen osuuden kasvu.

 

Nyt vienti on lähtenyt liikkeelle, joten liikaa ei pidä synkistellä, jos hyvin käy kilpailukykymme suunta on oikea.

 

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu