Osavaltiovaalien tulos saattaa kaataa liittohallituksen

Tänään kahdessa Saksan itäisessä osavaltiossa käydään vaaleihin. Vaaleissa tärkeintä on kuinka käy paikallisten demareiden ja vetävätkö he mahdollisesta tappiostaan johtopäätöksen, joka johtaa vetäytymiseen liittohallituksesta.

Valtakunnan tasolla, tässä jutussa lähteenä käyttämäni Frankfurter Allgemeinen mukaan, demareiden kannatus on nyt 15%. Kannatus jää jälkeen vihreistä CDU-CSU:sta puhumattakaan.

Nyt jännitetään vaaleja Saksin ja Brandenburgin osavaltioissa. Huomio kiinnittyy äärioikeistolaisen AfD menestykseen. Sen kannatus valtakunnantasolla on 14 prosentin luokkaa. AfD tuskin enemmistöön Saksissa tai Brandenburgissa pääsee, eikä hallitukseenkaan pääsy näissä osavaltioissa ole todennäköistä. Nyt mielipidetutkimukset näyttävät AfD:lle Brandenburgissa 8,8 prosentin kannatuksen kasvua ja demareille 9,9 laskua. Silti SPD saattaa säilyä Brandenburgin suurimpana puolueena.

Saksissa suurimpana puolueena jatkaisi CDU. mutta sen kannatus laskisi mielipidetutkimuksen mukaa 7,4 prosenttia. AFD:n kannatus kasvaisi peräti 14,8 prosenttia ja demareiden kannatus laskisi 3,9 prosenttia.

Äärioikeiston kannatusta itäisessä Saksassa on selitty samoilla syillä kuin populismin nousua muuallakin EU:ssa, tunteella ettei eliitti välitä ja jakaa etuja maahanmuuttajille. Itäisen Saksan tilanteessa lisäselityksenä on vanhemman väestön kasvaminen mustavalkoisessa komentoyhteiskunnassa DDR:n aikaan.

Eurooppa ei tarvitsisi nyt lisää epävakautta varsinkaan Saksassa. Sitä saattaa kuitenkin syntyä tämän päivän vaalien jälkeen.

Lähde: https://www.faz.net/aktuell/politik/inland/union-naehert-sich-wieder-der…

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu