Marinin verohaaveista kuntalaisten kannalta

 

Jokainen voi itse selvittää veroviranomaisten palautteesta kuinka paljon veroja on tullut maksaneeksi. Pääministeri/puheenjohtaja Marin esitteli eilen demareiden ajatuksia veroista television kuntavaalikeskustelussa. Näkemykset olivat valaisevia, vaikka eivät kunnallisveron saattaminen progressiiviseksi tai pääomavero kunnallisveron osana näissä vaaleissa ratkea. Tuommoisista esityksistä päättää eduskunta. Marinin puheista ja miksei myös Kiurun rajoituksista koronan yhteydessä saa viiteitä minkä sortin sosialistiseen yhteiskuntaan nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan sijasta ainakin demareiden vasenlaita pyrkii.

 

Nykyisin maksettavien valtionverojen ja kunnallisverojen alarajat ovat valtionosalta 18000 euroa vuodessa ja kuntaveron 15000 vuodessa. Tässä on huomioitu ne vähennykset, jotka viranomaisten toimesta tehdään. Kaikkein pienituloisimmat ovat hyvinvointiyhteiskunnan nettosaajia. Nettosaajia on myös enemmän tienaavien keskuudessa, jotka tai joiden perheet käyttävät julkisia palveluja kuten päivähoitoa, kouluja julkista terveydenhuoltoa jne. Jos karkeistetaan niin nettomaksajia ovat lapsettomat ja lapsensa maailmalle lähettäneet aina raskaampaan erikoissairaanhoitoon ja kuntien vanhuspalveluihin asti.

 

Pääomatuloista maksetaan tavallisemmin valtiolle veroa alle 30 000 tulosta 30 prosenttia. Nyt demarit haluaisivat verottaa kunnissa myös kansankapitalismia, juuri kun ihmiset ovat alkaneet sijoittaa ja luoda rahoillaan työpaikkoja.

 

Ehkäpä tässä pelataan mielikuvapeliä. Valtaosa kansasta taittaisi joutua noiden Marinin mielimien veroprogressioiden piiriin. Robin Hood- politiikan osuessa kovimmin keskituloisiin palkansaajiin.

 

Kuntien tuloihin kuuluu myös kiinteistövero ja yhteisövero. Ensin mainittuun osallistuu niin omakotiasujat kuin taloyhtiöidenkin asukaat yhtiövastikkeissaan. Kiinteistövero määräytyy kiinteistönarvon mukaan ja o n yleisimmin 0,93 – 2 prosenttia. Nykyisin vero on useissa kunnissa tapissaan. Kunnat päättävät tästä verosta valtion antama haarukan puitteissa.

 

Yhteisövero on osakeyhtiöiden ja yhteisöiden maksama tulovero, jonka määrä on 20 prosenttia verotettavasta tulosta. Kuntien saama osuus verotulosta on normaalisti 33,30. Tällä hetkellä koronasta johtuen kuntien osuutta on korotettu. Yhteisövero kuitenkin hyödyttää kuntia niiden elinkeinorakenteen mukaisesti. Vaikkapa oma kotikuntani Järvenpää jää tässä suhteessa ”mopen” osalle ja siksipä yhteisöverovelvollisten yritysten saaminen edistäminen on yksi kuntavaalien kärkitavoitteista.

+7
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu