Voittaako politiikka jälleen juridiikan?

Rajalaki puhuttaa, jopa siihen mittaan, että Runebergin runo Maaherra Vänrikki Stoolin tarinoista on kaivettu esiin puolustettaessa oikeusvaltiota ja sen mainetta. Minusta on hienoa, että sivistysvaltiomme lainsäädäntötyöhön tuodaan häivähdys kulttuuria. Kiitos siitä kuuluu akateemikko Martti Koskenniemelle. Odotan vain koska lain puolustajat vetoavat Kailaan Rajalla runoon, jolla silläkin on suomalaisten identiteetissä ja ajattelussa vähintään vastaava asema. Ainakin mainittu runo on jo palautunut johtavien politiikkojemme mieleen tarkasteltaessa suhdetta nykyiseen Venäjään.

 

En ole juristi enkä poliittisen sisällön omaavan runouden asiantuntija, mutta molemmassa mainitsemassani runossa on pointtinsa.  Rajalain toimivuus sinänsä arveluttaa. Raja on pitkä ja rajantakaiset ivat ilkeyksiin kykeneväisiä. Jos tänne laittomasti pyritään, niin täytyy sitten leirejä perustaa. Apu unionilta täytyy saada, koska rajanylittäjät tuskin Suomeen haluavat jäädä, vaan kohteena ovat ensi sijassa muut unionimaat ja ylipäätänsä Länsi. Rajalaki voisi toimia pelotteena laittomasti rajan ylitystä harkitseville, mutta epäilen etteivät kaikki sellaiset sitä tuntisi tai heillä ei olisi mahdollisuutta ottaa sitä huomioon.

 

Tuskinpa kukaan politiikkaa seuranneista on nykytilanteesta yllättynyt. Tuskinpa tällaista lakiehdotusta tehtäisiin, ellei perussuomalaisia olisi hallitukseen tarvittu purkamaan velkataakkaa ja edellisten hallitusten virheitä. Voi olla, että kävi rajalakiesityksen, miten päin tahansa, sillä on ainakin väliaikaisesti myrskyisä vaikutus suomalaiseen politiikkaan. Kaikki poliitikot äänestäjistä puhumattakaan eivät ole pragmaatikkoja ja onhan tässä edessä kysymys Rydmanista ja syyttely kierros EU:n ennallistamispäätöksestä. Viimeksi mainitun osalta sekin päätynee itävaltalaisen vihreän ministerin takia juristien käsiin ainakin parissa tuomioistuimessa. Lopputulosta ennallistamissotkusta on vaikeaa ennustaa.

 

Lait ovat reaalimaailmassa aina seurausta kulloisista poliittisista päätöksistä. Sanotaan, että lait ovat sellaisia kuin ne luetaan. Tämäkin näyttää maailmassamme olevan suuressa määrin totta.

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu