Afganistan kulkee pitkään mukanamme

Nyt kun demokratiat ovat vetäytyneet Afganistanista ja menettäneet siitä otteensa tilalle tulevat vaikuttajina tilalle autoritääriset valtiot Kiina ja Venäjä.  Ne ovat kokeneet saaneensa jonkinlaisen voiton demokratioiden kokeman nöyryytyksen myötä. Miten näillä kahdella lopulta talibanien kanssa sujuu jää nähtäväksi. Jokaisella Afganistanin rajamaalla riittää jännitettävää. Venäjä ei ole suoranainen rajamaa, mutta kolme entistä sen etelärajalla ovat.

Yhdysvallat on kokenut taas kerran nöyryytyksen, joka vahvistaa niiden uskoa, että demokratiat eivät kestä pitkittynyttä sissisotaa tai sotaa ylipäänsä. Kotirintamalla näyttää olevan taipumus pettää, jos sota ei kosketa tavallisen kansalaisen henkilökohtaisia etuja.

Syntyneestä tilanteesta on varsinkin Yhdysvalloissa alkanut syyllisten etsintä, mutta tuskin yhtä syyllistää löytyy. Oliko presidentti Biden oikeiden tietojen tasalla Afganistanin tilanteesta. Hallinnon huipulle viedään mielellään sellainen myönteinen tilannekuva, kuin kielteinen sellainen, joka sitten toteutuu. Tällaisesta on historiassa runsaasti esimerkkejä.

Afganistanissa on vielä vastarintaan ryhtyneitä ainakin Panjishirin laaksossa, mutta paljon suurempi osa talibanien vastustajista etsii pakotietä. Suomikin on luvannut tuoda valitun osan sitä auttaneista afgaaneista turvaan. Onnistuuko tämä, selviää aikanaan. Tässä asiassa on vielä paljon keskusteltavaa. Oliko meiltä turvaa hakevien valinta oikeudenmukainen, luottiko ulkoministeriömme ja tiedustelumme liikaa vieraaseen apuun tehdessään valmistellessaan evakuointia. Meillähän oli Kabulissa diplomaatteja, eri järjestöjen työntekijöitä ja suomessakin suomenafgaaneja, joilla on yhteyksiä sukulaisiinsa ympäri Afganistania, joten tietoa luulisi olleen kerättävissä.

Paljon pohdittavaa on siinä, syntyykö valtavia pakolaisvitoja Eurooppaan vai ei. Albania ja Kosovo ovat Yhdysvaltain pyynnöstä luvannut ottaa pakolaisia. Näistä maista voisi kuvitella monen haluavan jatkaa matkaa unionimaihin. Suomi on tietyn lupauksen meille työskennelleine afgaaneille turvapaikoista antanut, mutta miten suhtautua muihin tänne pyrkiviin. Se on monimutkainen kysymys poliittisesti ja moraalisesti. Riippuu pitkälti siitä, löytyykö sitä sydäntä, josta on ollut puhetta. Maahantulijoita Valko-Venäjän välityksellä näyttäisi myös olevan tulossa. Ehkäpä me osana unionia ryhdymme pakolaistulvaa välttääksemme rahoittamaan pakolaisleirejä Pakistanissa.

+1
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu