Ankaran näkökulma
Sopimuksissa se, jolla on tulkintaetuoikeus, on vahvoilla. Suomen, Ruotsin ja Turkin sopimuksen osalta se on Ankarassa kokoontuvalla Turkin parlamentilla, joka halutessaan voi estää Suomen ja Ruotsin jäsenyyden Natossa.
Se mitä Suomi ja Ruotsi neuvotteluissa saavutti on, että Turkki lupasi olla estämättä Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi, ei muuta.
Kutsua seuraavat jäsenyysneuvottelut ja sitten ratifiointikierros kolmessakymmenessä natomaassa.
Turkkilaisten tulkinta sopimusten sisällöstä, jota ei voi sivuttaa, näyttää uutisten mukaan tältä Turkkilaismediat julkaisivat listan asioista, joihin Suomi ja Ruotsi sitoutuivat päästäkseen Natoon | Yle Uutiset
Epäilemättä jotkut ehdoista, joita ne tosiasiassa saattaisivat olla, ovat kiusallisia. Saa nähdä, miten pitkälle tosiasioiden tunnustamisessa ollaan valmiita menemään. Helpompaa sen luulisi olevan Suomessa kuin Ruotsissa.
Jos turvallisuuteen liittyviä lakeja katsotaan tarpeelliseksi kehittää natojäsenyyttä ajatellen, niin eiköhän tämä lähde liikkeelle ihan omasta tarpeestamme. Voi olla, että mitään ei tarvitse tehdä koska tulkinnat elävät aina ajassa.
Suomen ja Ruotsin etu on, että jäsenyys Natossa toteutuu. Ensimmäinen askel on otettu, mutta vielä ei olla perillä.
Kyllä Erdogan tietää, että mikään ei muutu ennenkuin Ruotsissa ja Suomessa muutetaan lakeja.Niinistö on saattanut luvata vaikuttaa puolueisiin.Mihinkään enempään hänellä ei ole mandaattia.
Ilmoita asiaton viesti
”Yhteisymmärryspöytäkirjan” tekstihän on julkinen. Suomi sitoutuu puolustamaan Venäjän aseistamaa Turkkia Yhdysvaltain aseistamaa YPG:tä vastaan, mutta jos tämä on Yhdysvaltain hallituksen mielestä pikku juttu, miksi asia Suomea häiritsisi. Käytännössähän Suomen ei tarvitse nykylinjaa muuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Saas nähdä, ainakin basaari aukesi heti:
”AFP: Turkki vaatii Suomea ja Ruotsia luovuttamaan kymmeniä ”terrorismista epäiltyjä””
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008914566.html
Liityn niihin jotka epäilevät että asia ei ole ihan vielä taputeltu koska Erdoganin on aina mahdollista kiristellä lisää väittäen, etteivät Suomi ja Ruotsi noudata tehtyä sopimusta tjsp.
Ilmoita asiaton viesti
Kun turvallisuuspolitiikan basaari avatan kyllä myyjiä riittää muttei lahjoittajaa,…
kun vain kerman päältä kuorii joutuu kurria separoimaan…
Ilmoita asiaton viesti
Lainauksiin kuuluu laittaa lähde. Tässä tapauksessa Alatalo.
Ilmoita asiaton viesti
Joo jos Turkille annettaisiin periksi ( esimerkiksi Turkin ulkoministerin vaatimuksille ), niin kyllähän heti perään olisi monta muutakin, jotka haluaisivat käyttää Suomea ja Ruotsia pelinappuloinaan omien sisäpoliittisten tarkoitusperien ajamiseen sekä riitoihinsa naapureittensa kanssa.
Siis ne Nato-maat, jotka ovat operatiivisesti vähemmän valmiita toimimaan Natossa, alkaisivat asettamaan Ruotsille ja Suomelle, jotka ovat näitä valmiimpia Natossa toimimaan, ne maat asettaisivat ehtoja meille, jotka eivät mitenkään liity Pohjois-Atlantin sopimukseen.
Voi vaan kysyä, sekö on ollut Pohjois-Atlantin sopimuksen perimmäinen tarkoitus ? Itse en ainakaan ole siitä sopimuksesta sellaista tarkoitusta löytänyt.
ks. Suomen Atlantti-seura – Mikä Nato on ? http://atlanttiseura.fi/nato/
Ja sieltä sivuston alaosasta klikkaa:
Liite: Pohjois-Atlantin sopimus
No toivotaan nyt, että sopimuksen ratifiointi kierroksella ei tällaiseen enää törmättäisi. Se on myös Naton toimintakyvyn ja yhtenäisyyden kannalta etu. Tässä tilanteessa Naton on osoitettava vahvuutta ja yhtenäisyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
No, Ruotsi-Suomi ei ole nykyään sen todellisempi kuin 1600–1700 -luvuilla.
Mutta siinä olet varmaan oikeassa, että aina kun tulevan ratifiointiprosessin aikana Erdogan saa päähänsä vaatia Ruotsilta jotakin, kyllä hän mainitsee Suomenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistanissa oli taannoin puheenvuoroja, joiden mukaan Suomen ja mm. Niinistön ei olisi pitänyt sanoa että kuljemme käsikynkkää Ruotsin kanssa kun ”kärsimme” Turkin tekemästä niputtamisesta. Olin silloin ja olen nyt eriä mieltä, koska painoarvo on kuitenkin toinen kun hakijana on ”Ruotsi-Suomi”.
Sveriges sak är vår.
Ilmoita asiaton viesti
Yllä, kun mietin, ”miksi asia Suomea häiritsisi”, en tarkoittanut, ettei tämä kurdien ja täysin epämääräisten ”gülenistien” pallottelu häiritsisi m i n u a.
Myönnän olleeni kirjaimellisesti yllättynyt ja pettynyt siihen, että Linde ja Haavisto panivat nimensä paperiin, jossa mainitaan nimeltä vihollisina YPG, PYD ja jopa ”Fetö”, jota ihan yksinkertaisesti ei ole olemassakaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Yhteisymmärryspöytäkirjan” allekirjoitus sitoo Suomea myymään Turkille persettä Turkin asettamaan hintaan ja pitkään. Mitäs nyt jenkit siitä välittäisivät korkeintaan naureksivat, että halvalla menee…
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä tässä ajatellaan välttämättömyydestä tehtävän hyve. Ei se olisi ensimmäinen kerta. Sitä kutsutaan reaalipolitiikaksi.
Yhteisymmärryspöytäkirja saattaa hyvinkin johtaa uudenlaiseen harkintaan turvapaikkapolitiikan suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän välttämättömän ’hyveen’ hyväksyttävyys ei tosiaankaan eroa suomettumisen ajan reaalipoliittisesta kontallaan olosta pätkänkään vertaa. Sen takaa perinteisessä suomettumisen hajussa kasvaneen ulkopoliittisen johdon ainainen erinomaisen hyvä valtiomiestaito.
Oi jatkuvuus
Ilmoita asiaton viesti
Mainitsemallasi valtiomiestaidolla on kuitenkin mittava tuki kansan keskuudessa. Onneksi ulkopoliittinen keskustelu on sallittua ja sitä jonkun verran esiintyy. Toistaiseksi sopimustulkinnat ovat vielä ns. asiantuntijoiden spekulointia.
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni viimisimmässä gallupissa n. 70% vastusti Turkin edessä matelua.
Ilmoita asiaton viesti
Turkin edessä matelu, tai ”perseen myyminen”, on ihan oma tulkintasi. Erdoganille annettiin jotain jota se voi esitellä sisäpolitiikassaan voitoksi, ja samalla Suomi ja Ruotsi saavuttivat tavoitteensa.
Win-win.
Ilmoita asiaton viesti
Odotellaan nyt mitä sen sopparin perustamaan velvoittava kolmen maan välinen terrorisminvastainen yhteistoimintaelin ryhtyy Türkiyen tiedusteluelinten toimesta suomalaisille oikeusasteille vielä ennen ratifiointia todisteina oikein lykkäämään.
In most of the cases when someone win then someone has to lose
Ilmoita asiaton viesti
Hector
Ilmoita asiaton viesti
Ei tod. olisi ensimmäinen kerta, kun nähdään mihin nämä pelko perseessä allekirjoitetut ”yhteisymmärryspöytäkirjat” johtaa, kaikein vähiten mihinkään uudenlaiseen. Se katsottiin jo Inkeriläisten
terroristienpalautusten kohdalla.Suomi-Neidon kainalossa uus-suomettumisen aikaa ydinsateenvarjon alla toivottavasti jo aivan lähitulevaisuudessa sammakoilla elellä on turvainen.
Factor
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö on kokenut kettu, monessa liemessä keitetty sekä monen sopimuksen laatimisessa mukana ollut ja vielä lakimies. Jaksoi olla tarkkana neljä tuntia neuvottelupöydässä. Eiköhän Niinistö ole pitänyt huolta siitä, että meidän ei tarvitsen ”pyllyä” Erdolle tarjota.
Jenkeille, kuten myös UK:lle on geostrategisesti tiuki tärkeää, että Suomen ja Venäjän välistä 1 300 km leveää porttia vahtii ystävällismielinen liittolainen ja että Norjan kapean ja rikkonaisen Atlantin rannikon välissä on vahva puolustusvyöhyke.
Norjan rannikolla on avainmerkitys transatlanttisten yhteyksien säilymiselle niin ilmassa, meren pinnalla, meren pinnan alla ja merenpohjassa. Puhumattakaan lähiavaruudesta, jonka kautta ballististen mannerten välisten ohjusten reitit kulkevat Pohjoismaiden ylitse.
Eikä kannata vähätellä myöskään Suomen roolia ja merkitystä siihen mitä täältä voidaan nähdä ja kuulla rajan toiselle puolelle. Että voitaisiin tarvittaessa ennakoida.
Ilmoita asiaton viesti
Well, iski sitten näemmä sotasensuuri
Ilmoita asiaton viesti
Poiston aiheutti vain sopimattomaksi katsomani ilmaukset. Erikoiset mielipiteesi eivät johtaneet poistoon. Presidentit ym. johtajat voi haukkua hiukan asiallisemminkin.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, yritetään nyt pitää tämä blogi-sivusto asialinjalla. Tokihan se alkaa olla nykyjään haastavaa, kun YLE:kin ohjelmissa sellaiset ilmaisut kuin ”v…tu”, ”p….le”, ”h…tti” , ”p….se” , ”s….na”, ”p..ska” ( viimemainittu tuli juuri radiosta YLE 1:ltä , Pieleen mennyt historia ) ym. ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Muutenhan meillä ollaan kyllä mm. mediassa kovastikin huolissaan siitä moraalista.
Meni nyt vähän sivuun aiheesta mutta puhuin enemmän aiheiden käsittelyn työkaluista. Sopivat ”työkalut” sopiviin aiheisiin. Kun jotakin halutaan kritisoida, niin kaivettakoon perusteltuja mielipiteitä esiin ja mieluummin jopa sellaisia joihin löytyy lähteitä. Sellainen lisää osaltaan muidenkin kommentoivien tietämystä.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkkaan on hakukoneista siivottu linkit jotka aiemmin johtivat Sauli Niinistön vain muutamia vuosia sitten tiedustusvälineissä antamiin julkilausumiin: ”Suomi tukee Venäjän demokratisoitumiskehitystä”, joten ei sitten sen enempää niistä linkeistä.
Kuninkaallisten kera poseeraamisesta, aivan erityisesti sekä Ruotsin että Norjan kunigasparien, löytyy sen sijaan kuvamateriaalia vielä aivan pilvin pimein joten ei liene tarpeen täyttää blogia niillä linkeillä.
Ruotsi – Suomi – Turkki (aakkosjärjestys) natoväännön ratkeaminen lopulta huusissa oli ehkä hieman karrikoitu, mutta näin kirjoitti aiheesta mm. Iltalehti.
Nyt kun ollaan kovasti jenkkien siipien suojassa niin olisihan se aika luontevaa alkaa käyttämään beep menetelmää meikäläisessäkin mediassa.
Kunnioitus pitää ansaita sanotaan, kohdallani beep on sen ansaitusti menettänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi selitys Niinistön ulostulolle on se, että hän tietää paljon siitä mitä Biden kuiskutti Madridissa Erdoganin korvaan.
Ks. oma blogini aiheesta.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/harri-erametsa/paivitys-nyt-syy-turkin-myonteiselle-paatokselle-selvisi/
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt se on varmaa: Nato kutsuu Suomen ja Ruotsin jäseniksi”
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/nyt-se-on-varmaa-nato-kutsuu-suomen-ja-ruotsin-jaseniksi/ea1082ec-79fd-4dd4-9b9e-a4a06d400d08
Ilmoita asiaton viesti
Varmaa ei ole vielä kuin se, että asiaa pyöritellään 30:n Nato-maan parlamenteissa.
Tosin, kuten em. totean, Sleepy-Joen firm grip may change the scene.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai kaupankäynti on täydessä vauhdissa siihen saakka, että Suomen liittyminen on ratifioitu kaikkien jäsenmaiden parlamenteissa.
Olisi jotenkin outoa kuvitella jotain muuta. Tuon takia olen pitänyt hyvin erikoisena Suomen mediassa ylläpidettyä mielikuvaa siitä, että jäsenyyden saaminen olisi läpihuutojuttu.
Nyt Turkki on saanut sen ensimmäisen erän etuja. Seuraavan erän lypsäminen alkaa piakkoin.
Ilmoita asiaton viesti