Ankeuttajat

Valtiovarainministeri Vanhanen kaivoi Harry Potterinsa Voldemortin esiin eilisessä välikysymyskeskustelussa. Ministeri osoitti harvinaista kirjallista sivistystä ja se on positiivista ministeriltä, joka toimii kuin ankeuttajat mainitussa kirjasarjassa.

 

Marinin ”ankeuttajahallitus” ei ainoastaan velkaannuta maata, vaan ajaa työttömyyden lisäksi sen masennuksen tilaan. Hallituksen toimesta maa on palautettu vapaa-ajan toimintojensa osalta 1960-luvulle. Matkailu ja öiset huvit suomalaista normaalia elämää isolle osalle varsinkin nuorempaa väestöä. Seuraukset rajoituksista ovat arvaamattomat.  Yökerhot joutuvat sulkemaan, mutta jää- ja uimahallit eivät. Hiukan vanhahtavalta ja tunkkaiselta ajattelulta tämmöinen rajoitusten kohdevalinta tuntuu.

 

Se, että hallituksen toimet tuottavat valtaisan määrän työttömiä, lisäävät toimeentulohakemusta hakevien määrää ei näytä olevan merkitystä. Matkailu ja ravintola-ala ovat ja kohta olivat suuria työllistäjiä. Matkailu ja ravintolapalvelut ovat nekin vientituotteita suhteessa ulkomaihin. Nyt näistäkin palveluista saatavista tuloista on vapaehtoisesti lähes kokonaan luovuttu ankeuttajiemme toimesta.

 

Aikaa myöten palvelu palaavat, mutta hitaasti ja konkurssien jälkeen toisten omistajien käsissä. Ehkä saamme matkailullemme uudet yrittäjät Kiinasta tai vaikkapa Venäjältä. Tuskinpa kotimaista rahaa riittää, kun velkatalkoot alkavat.

 

Suomalainen perinne, varsinkin vasemmalla, on ollut, että vain ”vain suuri on tärkeää”. Se käy selvästi ilmi ministerien surunvalittelu käynneistä Jämsänkoskella, Naantalissa ja Lahdessa. Jotain Voikkaan paperitehtaan sulkemisen poliittisista seurauksista näytetään opitun. Nyt vapaa-aika alalla kuitenkin menetetään enemmän työpaikkoja kuin näissä tehtaissa ja jalostamolla yhteensä. Veronalennukset olisivat tehokkain tapa lisätä kysyntää palvelualoilla, johon matkailua ja ravintolat osaltaan lukeutuvat.

 

Onko ”ankeuttajien” toiminnalla sitten merkitystä koronatilanteen loppusaldon suhteen edes varsinaisen taudin osalta on vielä hämärän peitossa. Rajoitustoimien vaikutukset voivat ylittää ne moninkertaisesti. Koronan ehkäisystä kantaa vastuun jokainen kansalainen itse. Hallituksen ja sen virkamiesten toimilla pyritään taudin leviämisen hillitsemiseen, mutta ei hallitus tauteja voita, vaan järkevästi käyttäytyvät kansalaiset. Käsien pesu, etäisyydet ja joissakin tilanteissa maskit auttavat paljon enemmän kuin työpaikkojen vieminen.

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu