Britannia lähtee, so what?

Yhdistyneiden Kuningaskuntien lähtiessä ajelehtimaan omaan suuntaansa Euroopan unionista on vaikea arvata miten sille jatkossa käy. Jos siellä ajatellaan, että olisi ehkä saavutettavissa imperiumin loiston päivät taloudellisesti tai arvostuksena, niin se tuskin on mahdollista. Pikemminkin Yhdistyneiden Kuningaskuntien eri osien suhteet saattavat joutua koetukselle eroprosessin edetessä.

Tuskinpa tavallinen britti, tavallisessa jokapäiväisessä elämässään kokee heti suurta muutosta. Muutoksia tulee, mutta vasta Britannian ja EU:n neuvottelujen tulosten myötä.

Suomen kannalta Britannian ero on surullista. Yhdistyneet Kuningaskuntien suhteen meihin heikentyessä jää turvallisuus ja puolustuspoliittinen yhteistyö tosiasiassa pitkälle Naton varaan ja sen jäseniähän kaikki unionimme jäsenmaat eivät ole, vaikka ulkona päin näin koettaisiinkin. Tämä ei ole vain Unionin ongelma vaan myös brittien.

Talouden osalta kyse on pitkälti siitä, mitä esteitä tavaran, ihmisten ja rahojen tielle asetetaan. Euroopan unionilla on vahvempi neuvotteluasema, jos se pysyy yhtenäisenä. Unionin heikkoudet piilevät sen jäsenvaltioissa, joissa paikalliset poliitikot yrittävät epäilemättä noukkia rusinoita pullasta neuvottelujen edetessä. Tähän monet Britannian poliitikoista pistävät toivonsa. Voi olla, että Yhdistyneiden Kuningaskuntien ja Unionin neuvottelut synnyttävä eri maissa nationalistissävytteistä loiskiehuntaa.

Vaikuttaako Yhdistyneiden Kuningaskuntien ero pitemmällä tähtäimellä suomalaiseen yhteiskuntaan? Se on ihan mahdollista, sillä maailmansodan jälkeen oli pakko muuttaa suuntaa ja suunnaksi valittiin anglosaksinen maailma. Sittemmin peruskoulun myötä, kuntiemme päättäjien toimesta, englanninkieli tuli maamme kolmanneksi kieleksi. Muiden kielten oppiminen jäi lähinnä isompien kaupunkien paikallisten eliittien lapsille, jotka siitä hyödyn ovat keränneet.

Kielet ja niiden osaaminen saattavat jatkossa olla meille ongelma. Toki massaturismin kohteissa englannilla jatkossa pärjää ”matti meikäläinen”, mutta kielivalinnan mahdollisuuksia tulisi pikaisesti laajentaa vastaamaan paremmin kieliasetelmaa Unionissa ja englanninkielisen maailman ulkopuolella, ihan itsekkäistä syistä.

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu