Cordon sanitaire syntyy jälleen

Näyttäisi siltä, että venäläisen imperialismin estämiseksi on Ukrainassa käytävän sodan seurauksena syntymässä uudelleen ja entistä vahvempana Cordon sanitaire https://fi.wikipedia.org/wiki/Cordon_sanitaire   Pohjois-Norjasta Mustallemerelle.

Suomen ei kannattaisi ujostella. vaan tunnustaa paikkansa sen osana ja sen uudistava merkitys ulkopolitiikassamme. Suomi Naton ja Euroopan unionin jäsenenä imperiumin rajalla ei voi enää kuvitella olevansa jonkunlainen erikoistapaus suhteessa Venäjään. Sama koskee pohjimmiltaan suhdettamme muuhunkin liittoutumiemme ulkopuolelle jäävään maailmaan.

Venäjä, Venäjä, Venäjä on keskeinen osa puolustuspolitiikkaamme Naton sisällä, mutta ulkopolitiikassa suhteemme Venäjään mukautetaan ensisijaisesti Euroopan unionissa sovittuihin linjauksiin.

Ukrainassa käyttävä sota päättyneen aikanaan joko jäätyneeksi konfliktiksi tai Ukrainan hyväksymään rauhaan. Tuli raja sitten Dneprille tai Ukrainan kansainvälisesti tunnustetuille rajoille sen matka sekä Natoon että Euroopan unioniin on jo alkanut. Ukrainassa käydään nyt taistelua siitä mihin asti demokratia ulottuu ja mistä autoritäärinen tyrannia alkaa.

Uskon, että käytävissä hallitusneuvotteluissa tunnistetaan maamme asemassa tapahtunut muutos. En usko, että oppositiokaan muutosta lähtisi kiistämään.

Nyt syntyy enemmän tilaa ja maatamme hyödyttäviä yhteyksiä muualla maailmaan ja sen markkinoille, jos tilanteen muutos tajutaan laajemminkin yhteiskunnassamme EU:n eteläraja, on pääosin Välimeren pohjoisranta ja Naton raja itäisimmillään on Iran. Ikkunat tulisi avata apposen auki sellaisiinkin maanosiin ja maihin, johon suhteet ovat olleet lähinnä vain kehitysapuluonteisia ja tapahtumat vain harvoin uutisissa esillä muuta kuin pintapuolisesti.

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu