Entä, jos Marinin hallitus kaatuisi

 

Otsikko on spekulatiivinen. En usko, vaikka voin olla väärässä, että keskusta kaataa Marinin hallitusta vielä. Vasta sitten, jos sote keskustan toivomassa muodossa toteutuu varaa hallituksen kaatamiseen saattaa syntyä. ”Maakuntien” vuoksi turpeesta tehdään, vaikka millainen vesitetty kompromissi. ”Maakunnat” ovat tärkeämmät kuin turvetulot.

 

Perustan jäljessä olevat arvailuni viimeisimpään huhtikuu gallupiin Perussuomalaiset kasvatti kaulaansa Sdp:hen – pääministeri­puolueen kannatus heikkeni alle 20 prosenttiin ensimmäisen kerran korona-aikana – Politiikka | HS.fi  sekä nykyisen eduskunnan voimasuhteisiin.

 

Jos keskusta lähtisi Marinin hallituksesta. Uuden hallituksen muodostaminen olisi vaikeaa. Sosialidemokraattien ja vasemmistoliiton voimat eivät siihen riitä. Eivät edes vihreillä täydennettynä. Rkp ei sekään auttaisi enemmistöön asti.

 

Oikeastaan Marinin tulisi täydentää hallitustaan perussuomalaisilla tai kokoomuksella. Sosialidemokraatit ja perussuomalaiset saattaisivat hyvinkin sopia yhteen, mutta vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajille tällaisessa hallituksessa roikkuminen olisi vaikeaa. Sama koskee kokoomusta. Marinille sinipuna ei näytä kelpaavan, vaikka osalle demareita näyttäisi kelpaavan.

 

Keskustan siirtyminen oppositioon nykyeduskunnassa oppositiolle enemmistön, mutta olisiko näistä puolueista muodostamaan hallituksen riippuu siitä, millaisiin kompromisseihin ne kykenisivät taipumaan. Toisaalta on syytä muistaa, että kovin suuri periaatteellisuus ei politiikassa pelaa ja epäpyhiä liittoja on ennenkin nähty. En oikein jaksa uskoa, että tällainen hallitus avaisi ovet tarvittavalle maahanmuutolle. Ajatus Halla-ahosta pääministerinä voisi sekin muodostua esteeksi.

 

Ehkä viisain ratkaisu olisi uudet vaalit. Entiseen aikaan, uudet vaalit silloin kun politiikka on umpisolmussa olivat käytössä ollut ratkaisumalli. Keskustalle uudet eduskuntavaalit saattaisivat olla tarpeellinen pelastusrengas.

0
jaga
Kokoomus Järvenpää
Ehdolla kuntavaaleissa

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti. Olen Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaana kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu