Erdogan viikon voittaja

Turkin presidentti Erdogan on viikon poliittinen voittaja. Ensin hän kyykitti presidentti Putinia Teheranin kättelyssä ja sitten saatiin aikaan Istanbulin viljasopimus.

 

Viljasopimus, joka sallii Ukrainalle ja Venäjälle viljakuljetukset Mustanmeren viljakuljetukset Turkin valvonnassa Bosporin salmen kautta maailmanmarkkinoille vähentää nälänhädän uhkaa ja sellaisen seurausten uhkaa. Sopimuksen sinetöinnissä mukana ollut YK:n pääsihteeri Guterres muistutti osanotollaan järjestönsä merkitystä eräänä maailmanrauhaa edistävänä välineenä.

 

Viljasopimus auttaa varmasti patoamaan elintarvikkeiden hinnankorotuspaineita, joihin on tosin paljon muitakin syitä kuin viljan maailmanmarkkinahinta.

 

Sopimusta selittää se, että Venäjä ei ole kyennyt valtaamaan koko Ukrainalle kuluvaa Mustanmeren rannikkoa. Ukrainan länneltä saamat meritorjuntaohjukset ovat tehneet laivastosaarrostuksenkin saarrostajalle vaaralliseksi.  Muutenkin Venäjän eteneminen näyttää pysähtyneen.

 

Venäjän puolustusministeri Shoigu joutui viljasopimuksen allekirjoittajaksi, ehkä jonkunlaisena rangaistuksena saavuttamattomista tavoitteista. Venäjä välttää mainehaitan maailman nälkiinnyttäjänä. Toisaalta hybridisota länttä vastaan nälkäpakolaistulvan muodossa jäänee toteutumatta

 

Suomen ja Ruotsin natotie kulkee Erdoganin Ankarassa sijaitseva presidentinpalatsin kautta. Viljasopimus on entisestään vahvistanut Turkin poliittista asemaa Natossa merkitystä Natossa.

 

Olemme nyt reaalipolitiikan aikakaudessa. Tulee tarkkaan pohtia, mikä on maallemme tärkeää? Onko arvoyhteisömme todella halukas tukemaan meitä loppuun asti jäsenyyshaussa, ellemme kykene vakuuttamaan turkkilaisia?

 

Ilman viimeistä sinettiä kuuluminen länteen jää jotenkin vajaaksi, vaikka yhteisiä sotaharjoituksia pidetäänkin. Suomen ja Ruotsin natojäsenyyden jarrutus epäilemättä miellyttää Moskovaa, mutta todellista merkitystä sille tuskin siellä annetaan.

 

Kaasu näyttää, jos Istanbulin viljasopimus toteutuu. jäävän pakotesodan päävälineeksi. Suomi on jo Uniperin muodossa saanut tässä sodassa siipeensä. Laskun suuruus on maallemme vielä auki, se selviää aikanaan. Raha on kuitenkin poissa julkisista palveluista.

 

+1
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu