Euroopan puolustaja

Presidentti Niinistö toi EU:n -puheenjohtajamaan presidenttinä esille unionimme mielestä tärkeät poliittiset linjaukset, kansainvälisten organisaatioiden päätösten kunnioittamisen, demokratian suojelemisen merkityksen ja sen, että Eurooppa ja USA tarvitsevat toisiaan. Arktisen alueen ympäristö sai sekin Niinistöltä sille kuuluvan maininnan.

 

Niinistön esiintyminen oli suoraselkäistä ja rohkeaa pienine kohdistettuine piikkeineen, joiden vastaanotto ainakin median osalta näytti hyvältä. Yhdysvaltain sisäpolitiikka on tilassa, jossa ulkopuolisten on syytä noudattaa varovaisuutta kannanotoissa ja sulkea siten pois väärintulkinnan mahdollisuus.

 

Presidentti Trump viitasi lukuisissa eri vastauksissaan talouden saavutuksiin ja kauppavaihdon epätasapainoisuuteen. Trumpille kansainväliset suhteet ovat ennen kaikkea taloussuhteita. Trumpin on ehkä vaikea ymmärtää, että niin tärkeää kuin talous onkin se ei automaattisesti ohjaa politiikkaa edes Yhdysvalloissa.

 

Kullakin maalla on omanlaisensa poliittinen mielenmaisemanansa usein isoilla mailla aika itsekeskeinen. Tästä lienee kysymys Britannian Brexit-seikkaillussakin. Ehkä siinä ei ole niinkään kysymys vapautumisesta EU:sta kuin kamppailusta vallasta maan sisällä, jossa menneeseen tuijottava kansallismielisyys on yksi käytetty astalo.

 

Tänään EU-komissio vastannee Boris Johnsonin Brexit-tarjoukseen, joka on kuulemma viimeinen. Vastaus sisältää varmasti tarkennuspyyntöjä brittien esityksiin. Suoraa hylkäystä Brysselistä tuskin tulee, eikä ole tarvettakaan. Brittien parlamentti on huolehtinut siitä, että löyhässä hirressä roikkuminen Brexit asiassa jatkuu.

 

Ratkaisun avaimet ovat edelleen Lontoossa ja asia on yhä syvemmin enemmän poliittinen kuin talouteen liittyvä. Suomen kannalta on hyvä, että unioni kykenee osoittamaan puolustavansa pientä jäsenmaataan Irlantia. Toivottavaa on, että Brexitin kanssa kohtuulliseen sopimukseen päästäisiin, jotta tulevat EU:n ja Britannian väliset kauppaneuvottelut eivät nihkeytyisi. Puheenjohtajamaana Suomen odotetaan toimivan siihen suuntaa, että rivimme pysyvät suorina se lienee tämän Rinteen hallituskauden tärkein tehtävä laajemmassa katsannossa.

 

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu