Finnair, UPM, matkailu ja ehkä kohta telakat

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen vaati uutta hallitusohjelmaa ja siitä keskustelemista eduskunnassa. Toive on vähintäänkin asiallinen. Nykyinen hallitusohjelma ei ole ajassaan. Hallitusohjelmassa olevat puolueiden visiot muuttuvat päivä päivältä enemmän unikuviksi.

Edessä on vakava kansantalouteen kohdistuva uhka. Se on ihan koronan veroinen Otsikossa mainitut pari yhtiötä eivät ole ainoita, joista väki vähenee, tuotanto loppuu ja sen mukana vienti tyrehtyy. Vaikkapa Kaipolan sulkeminen heijastuu paljon pitemmälle tuotantoketjuun, kuin vain itse tehtaalle.

Pääministeri Marinin puheet työajan lyhentämisestä tuntuvat tänään saaneen konkreettisen vastauksen. Vaikka tosiasiassa supistusten ja lakkautusten syyt löysistä puheista johdukaan, vaan kansainvälisestä kilpailusta ja globaalista koronakriisiä. Poliittisesti tilanne on pääministerin puolueelle hankala. Se ei pysty työpaikkoja pelastamaan edes kannatuksensa perinteisessä ytimessä.

Suomalaisen sanomalehtipaperi katoaminen on iso henkinen isku. Seuraavaksi katse siirtyy telakoihin. Ne ovat isoja työllistäjiä, joiden alihankintaketjut ovat pitkät. Risteilyalusten tarve ei juuri nyt liene maailmalla kummoinen. Meiltäkin matkustajalautta kaupan.

Olemme selvinneet koronasta kohtuullisesti tähän asti, mutta nyt siitä riemusta on menty jo suositusten ja määräysten osalta näpertelyn puolelle.  On pohdittava ovatko vapaan matkustamisen esteet Suomeen jo liian tiukkoja kaikkine vapaaehtoisine ja pakollisine karanteeneineen. Niistä aiheutuu nykyisellään vain sekaannusta eivätkä ne edes toimi kuten Helsingin lentoaseman tilanteesta on nähty. Pakkoa ei pystytä toteuttamaan ja suositusten noudattaminen on yksilöistä kiinni. Terveydenhoidon kriisivalmius tulisi saattaa ajan tasalle, Ei sitä tiedotustilaisuuksilla hoideta, se miten viranomaisyhteistyö kentällä toteutuu, se ratkaisee onnistumisen.

Kriisi on aina myös mahdollisuus, jos päättäjillä on rohkeutta. Moni uudistus on roikkunut liian pitkään, nyt olisi ehkä tilaisuus tehdä e mikä ei enää vaalien alla onnistu.

 

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu