Inhorealismia vai unelmahöttöä?

 

Kannatuslukemat lähestyvät toisiaan. Eduskuntavaalin lopputuloksen ratkaisevat liikkuvat äänestäjät. Puolueiden vaaliohjelmia tuskin kukaan lukee. Sitäkin enemmän merkitystä on tiedotusvälineiden väritetyillä otsikoilla.

 

Kokoomus on vahvistanut vain peruskannattajiensa uskoa puhumalla velasta ja sen maksamisesta. erilaisin lähinnä sosiaalipolitiikan sopeutuksin. Sillä saadaan varmaankin perustulos. Mutta liikkuvien äänestäjien mielissä oma suu on lähempänä kuin pussin suu. Alkon, Veikkauksen ja muiden monopolien lakkauttaminen tuo varmaan pikkusiivun uutta kannatusta. Ratkaisevampia voivat olla lupaukset opetuksen, soten ja puolustukseen kehittämisen ja rahoituksen suhteen.  Kokoomus voi olla pääministeripuolue, valtionvarainministeripuolue tai oppositiopuolue. Menestys julkisuudessa käytävissä väittelyssä painaa sekin. Kannatus nyt 20,8

 

Sosialidemokraatit puhuvat nelipäiväisestä työpäivästä keskellä työvoimapulaa. Velkojen hoitamista talouden kasvun kautta. Joku, ehkä monikin, voi pitää näitä ajatuksia ristiriitaisina. Sosialidemokraatit tuntuvat myös suhtautuvan rennommin lisäveron ottamiseen. Velkaa joudutaankin ottamaan, jotta hyvinvointialueiden menot pystytään kattamaan.  Sosialidemokraatit ovat puolue, joka on kehottanut rakastamaan veroja.  Demareista voivat olla pääministeripuolue, valtionvarainministeripuolue tai oppositiopuolue. Puolueella on esiintymiskelpoinen puheenjohtaja, mutta kotimaanpolitiikka tuntuu olevan hänelle sivulaji. Kannatus nyt 19.9

 

Perussuomalaisten resepti velkojen hoitoon on, kunhan ei minun taskustani eli ei enää rahaa kehitysapuun ja muutenkaan ulkomaille. Velan hoito vyötä kiristämällä ei maistu.  Puolueen tarjoama malli maahanmuuton suhteen on Suomelle kuin liika kolesteroli verisuonistolle. Puolue täyttää paikansa niille, jotka yhtyvät ajatukseen seis maailma tahdon ulos tai ainakin viime vuosisadan lopun Suomeen. Vanheneva äänestäjäkunta ja menneiden päivien kaipuun määrä ratkaisevat tuleeko perussuomalaisista pääministeripuolue, valtionvarainministeripuolue vai oppositiopuolue.  Aika paljonperussuomalaisten riippuu siitä millaiset ovat päivän puheenaiheet iltapäivälehdissä. Kannatus nyt 19,0

 

Muiden puolueiden olo hallituksessa ja ministeripaikat ratkeavat sen mukaan millaisia tukipuolueita hallituksen pääpuolueet tuekseen tarvitsevat.

 

Hallituksen ohjelma on aina kompromissi, joten yksittäisten puolueiden tavoitteet eivät täysimääräisinä täyty. Inhorealismin ja unelmahötön kompromissi voi olla mahdollinen.

 

Kokoomus ja sosialidemokraatit edustavat pohjoismaista ja eurooppalaista läntisen maailman valtavirtaa. Näillä puolueilla on parhaat kytkennät läntisiin poliittisiin päättäjiin ajettaessa Suomen etua.

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu