Itsekuria vai orjuutta

Keskelle vaalitaistelua ovat lehahtaneet pari uutta ajatusta yhteiskuntamme kehittämiseksi. Toinen on kansanedustaja Valtosen esille nostama perustulomalli   ja toinen Huawein kyberturvallisuusjohtaja Lauhteen esittämä seitsemänpäiväisen työviikon käyttöönotto.

 

Elina Valtosen ajatus miellyttää sosiaaliporvaria, sillä se kohtelee saajiaan tasapuolisesti ja vastuuttaa saajia huolehtimaan omasta elämästään. Poliittisesti Valtosen esitys lienee merkittävin kokoomuksen taholta tullut sosiaalipolitiikkaa koskeva esitys vuosikymmeniin. Hienointa Valtosen esityksessä on, että poliittisen mankelin läpikäynnin jälkeen se saattaa ainakin osittain toteutua.

 

Globaalintalouden kokemukset saattavat olla kyberturvallisuusjohtaja Mika Lauhteen näkemysten takana. Seitsemänpäiväinen työviikko ja kuten Lauhteen itsensä kertoma lomista pidättäytyminen muistuttaa orjuutta. Historiasta löytyy aikoja, jolloin ihminen saattoi vapaaehtoisesti myydä itsensä orjaksi, eikä sitä pidetty ihmisarvoa loukkaavana.

 

Lauhteen esittämä malli ei lopulta ole kovin kaukana monen asiantuntijatehtävissä olevan työaikamallista meilläkään. Ehkäpä tarvitsemme jonkunlaista herätystä, jotta lepopäivän merkitys pysyisi mielessä. Työaikalainsäädäntöä Lauteen ajatus ei tule mullistamaan, mutta varmasti vastanottavaistakin lukijakuntaa ”nuorten leijonien ” parista löytyy

 

+1
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu