Jalkapallomiehestä presidentti?

 

Uusimmassa presidenttigallupissa Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn näyttää johtavan https://www.is.fi/politiikka/art-2000008143148.html . Presidentinvaali on sekin joukkuepeli kuten jalkapallo, eikä niinkään yksilölaji, vaikka niin luulisi. Olli Rehnin joukkue on Keskustapuolue eikä sillä joukkueella päästä toiselle kierrokselle. Ehkäpä Rehn tekee kuin Niinistö aikanaan ja asettuu, noin virallisesti, jonkun valitsijayhdistyksen kaltaisen kansalaistoimikunnan ehdokkaasi. Se saattaisi kasvattaa suuresti mahdollisuuksia tulla valituksi.

Se suunta mistä Rehn joutuisi hakemaan lisätukea on Kokoomus. Kokoomuksella on toki riveissään Alexander Stubb, jolla olisi pitkälti samanlaista kansainvälistä kokemusta kuin Rehnillä ja on niitä muitakin, mutta mainitaan nyt vain yksi. Rehn ei toisella kierroksella olisi mahdoton äänestettävä liberaaleille eikä varmaan myös maltillisen sorttiselle konservatiiveille.

Voi tietysti olla, että eduskuntavaalien 2023 tuloksella ja sen jälkeisillä hallitusneuvotteluilla on oma vaikutuksensa presidentinvaalin asetelmiin. Tässä suhteessa Perussuomalaisilla voi olla merkittävä vaikuttamisen mahdollisuus. Tähän mennessä tässä nimeltä mainitut ovat tunnetusti EU–myönteisiä, eivätkä ole tunnettuja maahanmuuttokriittisyydestäkään.

Ulkoministeri Pekka Haaviston mahdollisuudet taitavat riippua siitä kuka toisella kierroksella olisi vastaehdokkaana, jos hän toiselle kierrokselle pääsisi. Aika paljon taitaa riippua demareiden ehdokkaasta Marin, Heinäluoma vai Urpilainen. Aseveliakseli on nykyisin aika heikoilla, mutta ei sitä tiedä, vaikka se pakon edessä syntyisi.

Vasemmistoliito rohkenen kallistuvan ennemmin Haavistoon kuin yhteenkään mainituista demareista.

Nämä spekulaatiot olen tehnyt perustuen politiikan seurantaan. Itse elämässä äänestäjäjoukot valitsevat usein omaksuvansa identiteetin pohjalta, vaikkapa olemalla ensisijaisesti Huuhkajafaneja. Tuo valinta suosisi Rehniä, joka on tunnetusti innostunut jalkapallosta.

Ainakin isoimmat puolueet asettavat omat ehdokkaansa ja sen voi sanoa takaavan, että kukaan ei tule valituksi vaalin ensimmäisellä kierroksella.

 

0
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu