Joutsenlauluja?

 

Lakkokausi on alkamassa. Postin PAU:n lakon ymmärrän. Kyse on liitosta, joka on jäämässä työmarkkina- shoppailun jyräämäksi. Ymmärrän hyvin, ettei työnantajan tarjoama työntekijöiden etujen säilyttäminen tulevan sopimuskauden ajan riitä. Lakon onnistuminen edes osittain saattaa olla saatavasta solidaarisuudesta kiinni. Toistaiseksi sitä on tarjoamassa vain Ilmailualan unioni ja se nyt ei yllättäne ketään. Tehokasta tukea voisi tulla ATK:lta ja muualtakin logistiikka aloilta. Mutta, mutta solidaarisuutta tuskin tulee Teollisuusliitolta ja Prolta, joiden alan sopimukseen sisällön suuntaa työnantaja on PAU:ta ajamassa.

 

Sähköliittokin on nousut lakonuhallaan julkisuuteen. Lakko koskisi kahtatoista isoa yritystä. Julkisuudessa huomiota on herättänyt lakkoavustuksen suuruus 200 euroa. Liitolla saattaa olla iso lakkokassa ja lainaahan edullisesti on saatavissa ns, lakkoveroakin voidaan kantaa. Sataa olla, että tässäkin lakossa olisi työehtojen rinnalla kyse liiton uskottavuudesta. Sähkömiehille varmaan ottajia olisi Isompien liittojen joukossa.

 

Terveydenhuollossa lakot saattavat nekin olla edessä. Kunnallinen sopimusjärjestelmä ahdistaa, kuten se on ahdistanut aiemminkin. Iso lakko herättää huomiota ja huolta, mutta ehkäpä liitot päätyvät jäsenäänestyksiin työtaisteluun lähdöstä. Muilla kunnissa edustettuina olevilla järjestöillä on ollut tapana pyytää ja saada samat korotukset, jotka terveydenhoitoalan liitot ovat lakolla saaneet.

 

Työtaistelut ovat nykyisin liitoille riskialttiilta. Järjestäytymisaste on laskenut ja lakkohalukkuus jäsenistön keskuudessa ei ole ihan varmaa. Liitot kilpailevat toistensa kanssa ja työnantajapuoli käyttää tätä hyväkseen. Monelta osin järjestäytymisperinne on katkennut työelämän ja elinkeinorakenteen muutosten myötä. Sopimusyhteiskunta ei ole enää entisellään, vaikka sen murtumista voikin olla vaikea katsella. Voi olla, että siirrymme järjestölakoista ”korpilakkoihin”, jos edunvalvonta mekanismi ei pysy ajassa mukana,

 

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu