Jytkyjä ei ole vielä näkyvissä

Yleinen ihmettelyn aihe on miksi puoluekannatukset tuntuvat junnaavan paikoillaan. Korona ja sotkuiset ohjeet, lisääntyvä työttömyys ja edessä luuraava konkurssiaalto, yksityis- ja julkistalouden velkaantuminen sekä kaiken maailman radikaalit oikealla ja vasemmalla luulisivat vaikuttavan kansalaisten poliittisiin mielipiteisiin. Ehkä koronan ja harjoitetun politiikan vaikutukset, eivät vielä pistä poliittista muutosta liikkeelle, mutta ehkä piankin.

Korona korosti yhteisyyden tarvetta ehkä liikaakin. Olemme saaneet tutustua muuttuneeseen viestintäkäytäntöön. Virallista valistusta on ylen kanavilta tullut siinä määrin, että ”Valtion tiedotuskeskus” on kokenut jälleensyntymisen. Nykyisessä tiedotusmaailmassa tulokset eivät vaan ole yhtä hyviä kuin talvisodan aikoina. Somea ei saada kuriin ja tutkijatkin alkavat olla vapaan kasvatuksen tuotteita, jotka sopeutuvat huonosti holhousyhteiskuntaan.

Moniarvoinen yhteiskunta on Suomessa tosiasia, vaikkakaan ei koko kansakuntaa läpäisevänä. Kulkutauti on nyt lamauttanut yhteiskunnallista keskustelua, mutta se virittää sen uudelleen, kun sen todelliset taloudelliset ja yhteiskunnalliset seuraukset alkavat laajemmin toteutua. Ei siihen tarvita muuta kuin, että kunnat alkavat tehdä päätöksiä edessä olevista veronkorotuksista ja työttömyysturvan maksuajat alkavat entisestään pidentyä asiakaspaineesta johtuen.

Poliittisia mielipidetiedusteluja johtaa sosialidemokraattinen puolue, joka nykyisellään on maamme vanhoillisin. Se on isojen yksiköiden sellaisten kuin tehtaiden, korporaatioiden, yhteiskuntaluokkien ja tasapäistämisen puolue, jolle paikallinen on vierasta, mutta kabinettien kolmikanta läheistä. Syksyn ja keväänmittaan nähdään onnistuvatko demarit kosmetiikalla peittämään todellisen karvansa.

Perussuomalaiset ovat hekin menestyneet hyvin. Puolue on erilaisten erikoisuuksien sekatavarakauppa, joka tarjoaa erilaisille itsensä syrjäytyneiksi kokeville muutosvastarinnan poliittisen linnakkeen. Kaikkia ei suomalaisen yhteiskunnan avautuminen ja moniarvoistuminen miellytä, vaan haluttaisiin Puolan ja Unkarin tielle kohti menetettyä 30-lukua.

Kaikki puolueet, myös Kokoomus, kallistelevat aikojen kuluessa laidalta toiselle. Nyt näytettäisiin olevan palaamassa tolkun linjoille. Kuuntelin puolilta päivin kokoomuksen puoluesihteerin terveisiä, hänen käydessään Järvenpäässä. Puoluesihteeri Kokko kertoi alkaneesta radiomainoskampanjasta, jossa korostettiin kokoomuksen tarjoavan asiantuntevuutta tulevissa vaaleissa. Kokoomuksen vahvuus onkin juuri parhaimillaan asiantuntijuudessa. Puolueessa on paljon eri ikäistä koulutettua väkeä ja paikallistuntemusta omaavia yrittäjiä ja palkansaajia. Järvenpäässä listoilla näkyy myös tulevaisuuden toivoja ja kaikenlaista kokeneita eläkeläisiä.

Keskustalla on ongelma, puolueen historia on sen suurin painolasti ja siitä se ei tunnu vapautuvan. Supistuvaan elinkeinoon ja väestömäärältään köyhtyviin alueisiin keskittyvä puolue varmasti säilyttää kannatustaan voitettuaan/hävittyään sotetaistelun hallituksessa. Voitto taisi olla 22 hyvinvointialuetta ja tappio se, että valta pysyy valtiolla ja haaveiltu vallan hajautus jää haaveeksi. Keskustalla tuntuu nyt olevan jonkunlainen ”pullantuoksu” kampanja päällä uude n puheenjohtajan avulla. Voi olla, että puolue leimautuu demareiden apupuolueeksi, juuri kun sitä haastetaan kentällä ei takaisin kotiin, vaan takaisin menneisyyteen halavan ryhmän taholta.

Vihreät ja Vasemmistoliitto muodostavat taisteluparin, jolle Elokapinasta muodostuu aikaa myöten ongelma. Sellainen vallankumous syö lapsensa. Heti se ei tapahdu, vaan sitä mukaa kuin nämä puolueet pyrkivät vasemmalle kapinanuorten houkuttelemina ja demareiden vasemmistolaistumisen paineessa. Prosessi voi olla hidas, mutta siihen suuntaan mennään. Ilmastokysymyksien ratkaisusta ei tässä hallituksessa näille puolueille pisteitä tipu. Keskustan tuki on demareille tärkeämpää. Ilmastokysymysten hoito kaadetaan koronan hoidossa omaksutulla tavalla kuntatason päättäjille.

Muilla puolueilla on vakiintuneet kannattajansa, mutta heikosti vetovoimaa uusien äänestäjien suhteen.

 

 

 

 

 

+2
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu