Kansainvaellus käy kalliiksi

Valko-Venäjän rajoilla käytävän hybridisodan eräänä ratkaisumallina esitetään unionimaihin pyrkivien sijoittamista unionin ulkopuolelle ystävällismielisiin maihin, sellaisiin, jotka unioniin pyrkivät Ukrainaan, Moldovaan tai Georgiaan https://yle.fi/uutiset/3-12180931  Malli muistuttaa sitä mitä amerikkalaiset ovat tehneet Kabulista lennättämiensä afgaanien suhteen. Osoitteisiin kuului Euroopassa ainakin Albania ja Georgia.

 

Esitetty idea käydä kauppaa unioniin pyrkivillä, sillä siitähän ehdotuksessa on kysymys. Onhan tämä moraalikysymys unionille, mutta ei unioni ole koskaan kutsunut klubiinsa kaikkia köyhiä ja sorrettuja. Voiko tätä modernia kansainvaellusta padota vai tulisiko siihen pyrkiä vaikuttamaan siten, ettei edessä oleva sopeutuminen muutu puolin ja toisin ongelmalliseksi.

 

Raha on osittain topannut Turkin kautta tulevaan siirtolais- ja pakolaisvirran Turkille maksetuilla miljardeilla euroilla. Sen lisäksi unioni on nyt rakennuttanut pakolaisleirejä Kreikan saarille jo lähes 300 miljoonalla eurolla. Toki kielitaidottoman ja osin kouluttamattoman väen kotouttamisella silläkin on hintansa, mutta sen voi olettaa aikaa myöten tuottavan jopa korkoa.

 

Eurooppa ei ole ensimmäistä kertaa tällaisen ongelman edessä. Samatyyppinen ongelma oli roomalaisajan lopulla 300-luvulla, kun gootteja tuli yli Tonavan ihan luvalla. Kotoutuminen ei vain onnistunut sillä luvattu, sen aikainen. sosiaaliturva, majoituksen ja viljan muodossa, jäi korruption jalkoihin ja saman tien meni rauhakin.

 

Pakolaisia tulee kohdella kansainvälisten sopimusten edellyttämällä tavalla. Siirtolaisiksi pyrkiville on se tehtävä mahdolliseksi tekemällä mahdolliseksi luvan haku jo lähtömaassa tavoiteltuun kohdemaahan.

 

Euroopan unionilla on jäsenmaittensa lähetystöjä ihan riittävästi, jotta tämä ei ole ihan mahdotonta. Hidasta se toki on, mutta tuskin kovin suureen nopeuteen löytyy halukkuutta.  Ikääntyvään Eurooppaan tarvitaan uutta väkeä, mutta eurooppalaisilla tulee olla oikeus valita tulijat. Piikkilankojen yli kiipeilevät siirtolaiset eivät ole tervetulleita, mutta unionia ei pidä myöskään sulkea.

 

On jäsenmaiden hallituksista kiinni, saadaanko aikaan yhteinen turvapaikkapolitiikka ja siirtolaispolitiikka. Nyt Baltian ja Puolan rajoille syntyneen tilanteen luulisi pistävän ministereihin vauhtia. Kansainvaellus käy kohteilleen kalliiksi, jos vain seisotaan tumput suorina. Se on selvää, ettei pieni rajamaa yksin pärjää.

+2
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu