Kansakunnan resilienssi ja AKT:n lakko

Venäjän hyökkäyssodanyhteydessä puhuvat paljon eri maitten resilienssistä (kriisinsietokyvystä). Suomen resilienssi on vallan hyvä, mutta ei se meidänkään kaltaisessa maassa ole loppumaton ja sitä voi koitella ihan omin voimin,

 

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry. on nyt käyttämässä lakko-oikeuttaan ja kokeilemassa siten kansakunnan huoltovarmuuden ja viennin resilienssiä. Lakon vastapuoli onkin työnantajaliitto, mutta sen vaikutukset kohdistuvat laajemmalle suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen kriisinsietokykyyn.

 

Tilanne on ikävä. kun Euroopassa käydään Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa. Ottamatta kantaa lakkolaisten palkankorotusvaatimuksiin, niin osapuolten olisi kyettävä päättämään lakkoilu ihan ns. yleisistä syistä sopuun.

 

On selvää, että yksittäisten liittojen johdot katsovat kapeasti vain oman jäsenistönsä etua, Jos voimaa on sitä myös, käytetään joskus ehkä liiaksikin. Vastapuolella on sitten kaikenlaisia ankkureita ja kiveen hakattuja malleja. Sopimuksiin kuitenkin päästään. Pienipalkkaiset nopeammin ja suuri palkkaiset hiukan hitaammin.

 

AKT:n lakko ja sitä seuraavat lakkoaikeet osuvat kansainvälisentilanteen lisäksi myös eduskuntavaalien alle ja se voi johtaa lakko-oikeuden kannalta harkitsemattomiin puheisiin. Työmarkkinoiden asiat on syytä jättää työmarkkinoille, jos selvää eduskunnan enemmistön hyväksymää turvallisuusuhkaa ei vielä ole.  Resilienssiä kannattaa pitää yllä, vaikka tilanteen hyödyntäminen houkuttaisikin.

 

Jos nyt vaikkapa venäläisessä propagandassa lakkoilua Suomessa pidettäisiinkin osoituksena suomalaisten laajasta tyytymättömyydestä. Kyse on sattumasta ja suomalaisen yhteiskunnan kotoisen kuplan hölmöilystä, joka naapuria saattaa ilahduttaa.

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu