Kansakunnan resilienssi ja AKT:n lakko
Venäjän hyökkäyssodanyhteydessä puhuvat paljon eri maitten resilienssistä (kriisinsietokyvystä). Suomen resilienssi on vallan hyvä, mutta ei se meidänkään kaltaisessa maassa ole loppumaton ja sitä voi koitella ihan omin voimin,
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry. on nyt käyttämässä lakko-oikeuttaan ja kokeilemassa siten kansakunnan huoltovarmuuden ja viennin resilienssiä. Lakon vastapuoli onkin työnantajaliitto, mutta sen vaikutukset kohdistuvat laajemmalle suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen kriisinsietokykyyn.
Tilanne on ikävä. kun Euroopassa käydään Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa. Ottamatta kantaa lakkolaisten palkankorotusvaatimuksiin, niin osapuolten olisi kyettävä päättämään lakkoilu ihan ns. yleisistä syistä sopuun.
On selvää, että yksittäisten liittojen johdot katsovat kapeasti vain oman jäsenistönsä etua, Jos voimaa on sitä myös, käytetään joskus ehkä liiaksikin. Vastapuolella on sitten kaikenlaisia ankkureita ja kiveen hakattuja malleja. Sopimuksiin kuitenkin päästään. Pienipalkkaiset nopeammin ja suuri palkkaiset hiukan hitaammin.
AKT:n lakko ja sitä seuraavat lakkoaikeet osuvat kansainvälisentilanteen lisäksi myös eduskuntavaalien alle ja se voi johtaa lakko-oikeuden kannalta harkitsemattomiin puheisiin. Työmarkkinoiden asiat on syytä jättää työmarkkinoille, jos selvää eduskunnan enemmistön hyväksymää turvallisuusuhkaa ei vielä ole. Resilienssiä kannattaa pitää yllä, vaikka tilanteen hyödyntäminen houkuttaisikin.
Jos nyt vaikkapa venäläisessä propagandassa lakkoilua Suomessa pidettäisiinkin osoituksena suomalaisten laajasta tyytymättömyydestä. Kyse on sattumasta ja suomalaisen yhteiskunnan kotoisen kuplan hölmöilystä, joka naapuria saattaa ilahduttaa.
Kyllä minä jollain tavoin toivoisin, että AKT saataisiin kuriin, koska se edustaa melko pientä määrää hyväpalkkaisia ahtaajia (n. 1800 kpl) ja tuolla pienellä porukalla on valta käsissään sulkea koko Suomen vienti ja sabotoida taloutta, jonka kasvun orastamista haluttaisiin nähdä etenkin tässä tilanteessa. Satamien toiminta pitäisi taata ulkopuolisilla liittoon kuulumattomilla duunareilla, tulkoonpa sitten mistä päin maailmaa hyvänsä. Poliisivoimat on sitten olemassa mahdolliseen rikokseen syyllistyviä lakkovahteja varten.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta tuntuu, että ”Pihkalan kaartit”, joita aikoinaan lakonmurtamiseen satamissa käytettiin eivät taida löytää enää vapaaehtoisia, Eivät ne aikanaan tainneet edes kovin hyvin toimia.
Ammattiyhdistykset ja lakko-oikeus ovat osa länsimaista demokratiaa. Niiden kulloisetenkin toimien oikeutus riippuu näkökulmasta. Hölmöily pitää meikäläisessä yhteiskunnassa hyvin pitkälle kestää.
Ilmoita asiaton viesti
Tuodaanhan sitä sesongin ajaksi muutama tuhatta thaimaalaista marjanpoimijaakin Suomeen. Eiköhän parituhatta euroa palkkaa riittäisi raavaille kehitymaiden nuorille miehille houkutukseksi tehdä pieni Suomen keikka.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä usko, että satamien työnantajat moiseen ryhtyisivät. Eivät ainakaan, jos ajattelevat nokkaansa pidemmälle.
Se sen sijaan on mahdollista, että lakkoilu vähentää halua järjestäytyä. Järjestäytymisaste on Suomessa laskenut huippuvuosistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Auto- ja kuljetusalan Työntekijäliitossa on vähän muitakin kuin vain 1 800 ahtaajaa. Jäsenmäärä on kuitenkin 41 000.
Ilmoita asiaton viesti
Nälkä lähtee syödessä ja jano juodessa.
Annetaan nyt ATK väen lakkoilla oikein sydämensä kyllyydestä, mutta vähäisin tuloksin. Kyllä se lakkoilun riemu siitä asettuu taas pariksi vuotta. Sannan konstia ei nyt kannata käyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Tuntuu tutulta. Likimain samaa sanottiin hoitajalakosta. Se oli saatava loppumaan jollain (teko)syyllä.
Silläkö Suomi pärjää, että kaikki polkevat toistensa palkkaa maanrakoon ?
Ilmoita asiaton viesti
Hauskoja nämä Kuikan kaltaiset sosialistit, jotka vaativat samapalkkaisuutta. Sosialistienkin pitäisi ymmärtää, että erilaisilla yrityksillä on erilainen palkanmaksuvara. Työntekijöiden tuottavuus eri aloilla on myös erilainen. Satamissa on palkanmaksuvaraa. Palkat ovat pieni siivu verrattuna esim moneen muuhun alaan. Siksi myös palkat ovat korkeammat. Perinteisesti suomessa julkisella tehdään lyhyitä työpäiviä ja vuosia. Tekemisellä ei ole väliä. Ihan sama onko pomo vai duunari kunnalla palkka tulee suojatyöläisen tilille. Yksityinen puoli tämän rahoittaa, joka tapauksessa. Kyllä täällä pitäisi elää markkinatalouden hengessä.
Toisaalta akt jäseniä on 41000. Ahtaajia heistä on vain osa. Tämmöiset pikkuasiat eivät sosilaisteja vaivaa. Itse en kuulu eri syistä liittoon. Yksi varmaan on, että luottamus on mennyt. Lakossa olin aikoinaan lukuisia kertoja, mutta en kertaakaan palkan takia. Meidän aloille on aina tehty huonot sopimusket. Saavatkohan liittopomot lahjuksia. SAK:n pomot haluavat vielä nostaa veroastettakin. Voisi se demari vaikuttaminen hiukan vähäisempääkin ay-liikkeessä olla. Mutta sellaista on sosialismi. Sopimukseen perustuvat palkat ovat todella huonoja. Entistä useampi tekeekin töitä suoraan ykistyisenä yrittäjänä tai on sitten sopinut jotain muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Mistäköhän tuon sosialismin ja samanpalkkaisuusvaatimuksen minun kohdallani olet löytänyt?
Varsinaisia ahtaaja on vain noin 1800 ja he muodostavat sen varsinaisen avainryhmän, joka lakolla seisauttaa viennin Suomesta. Ottaen huomioon heidän työnsä vaatimukset heidän palkkatasonsa on ”varsin” kohtuullinen ja palkkojen osuudeksi ahtausalan yrityksien kuluista on julkisuudessa kerrottu lukuna noin 50%.
Ilmoita asiaton viesti
Eri aloilla on erilainen tuottavuus ja pakkanmaksukyky. Näin ainakin yrittäjien mielestä. Pitäähän sen näkyä palkoissakin korottavasti, eikä pelkästään alentavasti.
Työn vaatimuksista en tiedä, kun en ole niitä töitä tehnyt. Etkä sinäkään tiedä. Poliittisiin toveriistuntoihin taas liittyvät kaikki työn ja palkkatason arvottamisen poliittisin perustein. Se ei ainakaan markkinataloutta ole.
Blogista kertoo olevansa välillä patamusta porvari. Sallikkaa nauraa.. samaa voi sanoa kuikasta.
Ilmoita asiaton viesti
Palkat voisivatkin mieluummin muotoutua markkinatalouden laeilla eikä pienen avainryhmän mafiamaisella kiristyksellä, viiteryhmiin verraten perusteettomin vaatimuksin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuri on paikallaan, kun ollaan samassa mitä Göteborgin konttisatamassa vuoteen 2018 asti.Siellä 200 ahtaajaa tekivät aivan mitä tahtoivat myös työehtosopimuksen voimassa ollessa.
Ilmoita asiaton viesti
Ethän sinä toivonut markkinataloutta. Lakonmurtaja kaartia sekä poliisia. Lisäksi vaadit, että ei heillä ole oikeutta vaatia osuuttaan firmojen tuotosta, koska nuo ihmishylkiöt eivät täytä standardejasi. Nahkasohva sosialisti olet. Eikä tämä ole ainoa asia mistä se ilmenee.
Ilmoita asiaton viesti
Lakko-oikeus kannattaa pitää rajoittamattomana. Demokratiaa ei ole ellei ole oikeutta a) järjestäytyä ja b) käyttää järjestäytymistä.
Ilmoita asiaton viesti
Entä saisiko käyttää työperäistä maahanmuuttoa ahtaustyöhön?
Ilmoita asiaton viesti
Toki tietysti. Valtion osa ei ole osallistua asiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Etenkin tukilakot ovat tärkeä osa demokratiaa.
AKTn tulisikin lakkoilla, kunnes kaikki palkansaajat saavat min. 3000€/kk lapaseen ja satamajätkät tietysti +30%.
SAKn pitäisi toimia nyt, kun meillä on vasemmistojohtoinen hallitus.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulostaa oivalta suunnitelmalta.
Ei sen väliä kuinka kauan taistelu kestää. Pää asia on tilinauhan oikean suuruiset numerot.
Harmi ettei devalvaatio vähennä enää asuntolainojen arvoa palkkaan verrattuna kuten 70-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinkahan moni olisi valmis oman ostovoiman laskemiseen vapaaehtoisesti. En tiedä paljonko Ahtaajat haluaa lisää, mutta inflaatio olo viime vuonna yli 7% ja tänä vuonna hintojen nousu jatkuu ja ensi vuosi vielä arvoitus. Ja kait siinäkin porukassa on myös asuntovelallisia.
He ovat siinä mielessä hyvässä asemassa, että voivat vaatia ja se tietty aiheuttaa kateutta.
Ja minulla ei ole minkäänlaista kytkyä ahtaajiin, mutta tottakai harmittaa jos kaupasta joku haluamani tuote pääsee loppumaan lakon takia.
Ilmoita asiaton viesti
Työläisten reaalipalkat alenivat viime vuonna 4,4 %. Pitäisikö saman jatkua myös tänä vuonna?
Tähän mennessä sovittujen palkkojen yleiskorotus on kahdeksi vuodeksi 6 %. Onneksi on taisteleva AKT, jota mm. postilaisten PAU kannustaa tukilakoilla.
Tilastokeskuksen eilen julkistamat inflaatioluvut ovat karua luettavaa. Inflaatio 8,4 % korkeampi kuin vuotta aiemmin. Elintarvikkeiden kallistuminen sitäkin rajumpaa, peräti 16,3 %.
Pitäisikö työläisten tyytyä kohtaloonsa samaan aikaan kun pääoman omistajat ja yhtiöt tekevät hirmuisia voittoja?
Ilmoita asiaton viesti
Ihan vain huomiona, että omistajien joukossa työeläkeyhtiöt ja valtio ovat isossa roolissa. Tämä kannatta muistaa noin kokonaisuuden kannalta. Totta on, että kansankapitalismi on tuonut luonut pienomistajia, jotka taitavat olla useimmiten palkansaajia.
Toivottavasti neuvotteluratkaisuun avoimilla aloilla päästään pian. Se olisi kaikkien etu.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kriisinsietokyky on niin elintasoon sidottu kun ajatellaan talvisodan miehiä niin empä lähtisi nykymiesten kanssa40 asteen pakkaseen juoksuhautaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lähtöruudulla on merkityksensä.Saksassa postn väki vaatii 15% lisää ja saksalaisten enemmistö näkee sen olevan ihan ok.
Ilmoita asiaton viesti