Keille kellot soivat?

Kuntavaalien ennakkoäänestyksen alkaessa moni puoluejohtaja saattaa tuntea pientä pelkoa omalta kohdalta, jotkut jopa puolueensa tulevaisuuden kohdalta. Puolueiden osalta tarkoitan keskustaa. Puheenjohtajien osalta ensi sijassa kokoomusta. Sitten on se blokkiutuminen, jonka kehitys voi sekin saada vauhtia kuntavaalien tuloksen pohjalta puolueiden välillä.

Kokoomuksessa Orpon suurin merkitys on puolueen stabilointi. Orpo valittiin koska hän kelpasi kaikille puolueen siiville. Luultavasti vakauttajaa kokoomus tarvitsee jatkossakin. Orpon kannalta kuntavaalintulos pistää pohtimaan. Jos puolue pysyy ykkösenä, vaikka kannatus edellisiin kuntavaaleihin verrattuna pikkaisen laskisikin, Orpo koettaisiin voittajaksi ja hän jatkaisi puheenjohtajana, jos haluaisi. Epäilen, ettei halua. Kuka sitten valittaisiin? Todennäköisemmin joku varapuheenjohtajista, joissa on ääniharava ainesta. Valtosta kannatettaisiin liberaalista etelästä ja Häkkästä maakuntien Suomesta, jossa ollaan konservatiivisempia. Kolmas varapuheenjohtaja Ikonen olla yllättäjä, jos niin tarvitaan.

Keskustan osalta vaalitappio näyttäisi jatkuessaan johtava puolueen Rkp:n asemaan, aluepuolueeksi, jonka voi ostaa siltarummuilla mihin tahansa hallitukseen. Tuskinpa keskustaa kiinnostaa hallita vain tulonsiirtojen varassa olevia hyvinvointialueita. Rahoitus kun on haettava hallituksen kautta.

Myös vihreiden tulos kiinnostaa. Puolue on Ohisalon johdolla julkisuuskuvaltaan kovasti muuttunut. Ennen sitä haukuttiin kokoomuksen puisto-osastoksi, nyt ehkä lähemmäksi pilkka osuisi, jos puoluetta kutsuttaisiin vasemmistoliiton skumppaosastoksi. Jos vihreät menestyvät saattaa mielikuvissa syntyä pysyvämpikin vasemmisto blokki.

Vasemmalta oikealle päin olevan blokin syntyä ei vielä kuntavaalien perustella kannata odottaa. Aika paljon riippuu siitä, millaiseksi perussuomalaisten kuva jatkossa muodostuu. Siihen puolueen kunnanvaltuutetuilla on melkoisesti vaikutusta. Epäsuoraa vaikutusta politiikan valta-asemiin jatkossa on sillä, millaiseen tulokseen keskustan ja perussuomalaisten keskinäisessä kamppailussa maakuntien Suomessa oikein päädytään.

 

+1
jaga
Kokoomus Järvenpää
Ehdolla kuntavaaleissa

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti. Olen Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaana kunnallisvaaleissa numerolla 126.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu