Ketkä hyötyvät?

Korona pandemiana on nopeasti leviävä muuntuva virustauti. Taudista on tullut poliittisesti merkitsevä. Tauti on laskenut ja nostanut poliitikkoja.  Koronan vaikutusta voi nähdä monissa politiikan ilmiöissä kotimaan mielipidetiedustelutuloksista alkaen Sanna Marinin hallituksen suosio kasvoi jälleen – yli 60 prosenttia tyytyväisiä hallitukseen, joka neljäs oppositioon | Yle Uutiset | yle.fi Kannatus voi olla perinteistä pyrkimystä ryhmittyä kriisissä hallitsijan ympärille, vaikka Marinin hallitus muuten menisikin vain  muiden kärsimysten ohella.

Koronan politisoituminen johtuu pitkälti tiedonvälityksen demokratisoitumisesta, kuka vain voi välittää ”tietoa”. Tiedonvälitys ei kuulu enää vain eliitille oli se poliittisesti minkävärinen tahansa. Nyt eliitin tiedonvälitys kamppailee sadunkertojien ja arkiviisujen väsääjien kanssa nettimaailmassa lähes tasaväkisesti.  Juttujen lähteen voi hyvinkin olla valtiollinen trollitehdas.

Koronan osalta on käynyt selväksi, että maiden johdot eivät aina ole osuneet oikeaan suhtautumisessaan tautiin. Trump, Bols0naro ja kumppanit ovat tästä esimerkkejä. Trumpin osalta toteutunut tappio liittyi sekin ehkä osaksi koronaan, aivan kuin aikaisempi voitto osaltaan kybervaikuttamiseen.

Sellaisissa vakaissa maissa kuin Hollanti, Saksa, Ranska, Italia on mellakoitu koronarajoitusten takia. Kybersodan maailmassa on helppo epäillä, että venettä keinuttaa kauempaa löytyvä käsi. Meilläkin järjestetään mielenosoitusta, jota sanotaan organisoitavan Saksan Kasselista  Koronarajoitusten vastustajat osoittavat tänään mieltään Helsingissä osana maailmanlaajuisia mielenilmauksia – verkoston päämaja Saksan Kasselissa | Yle Uutiset | yle.fi

Koronan käyttämistä poliittisesti hyödyksi helpottaa suuresti se, että sen hoitamisesta ei päättäjien ja asiantuntijoidenkaan kesken näytä vallitsevan konsensusta.

Ovatko nämä salaliittoteoreetikkojen mielenilmaukset verrattavissa keskiajan ruoskijakulkueisiin vai ovatko ne osa kybervaikuttamista, jolla pyritään heikentämään kohteena olevia valtioita, jää nähtäväksi. Epäilen jälkimmäistä.

+2
jaga
Kokoomus Järvenpää
Ehdolla kuntavaaleissa

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti. Olen Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaana kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu