Kiina ei pienistä välitä

Kiina muisti Putinin sodan vuosipäivänä rauhanaloitteella. Sen sisältö kohdistui osittain Suomea, Ruotsia, Ukrainaa, Moldovaa, Georgiaa ja mahdollisesti muitakin Venäjän ympäristössä olevia maita vastaan.

 

Kiinan esitys oli tyypiltään vanhan mallinen suurvaltasopimus pientenvaltioiden pään yli ja niitä historiassa riittää. Kiinan toistaa Venäjän ajatuksen, ettei Nato saisi laajentua.

 

Kiinalta haluaa edistää omaa käsitystään harmoniasta valitsemillaan tavoilla Kiina ehdotus toteutuessaan tarkoittaisi natotiemme katkeamista ja maamme ajautumista Venäjän vähintään osittaisen holhoukseen, rajoitettuun suveneriteettiin.

 

Kahden välisiä sopimuksia ei Kiinan ehdotuksessa kielletä, mutta sehän on vain tulkintakysymys.

 

Kiinan ja Suomen suhteet ovat olleet erinomaiset, mutta niiden pain Kiinan katsannossa lienee köykäinen. Se miten Suomi Kiinan ehdotukseen reagoi lienee korostaa oikeutta tehdä oma valintamme. Kiina suhteemme ei ainakaan syvene pikemminkin päinvastoin.

 

Kiina ei ehkä olekaan enää niin houkutteleva sijoituskohde kuin aiemmin. Lännessä tuontia Kiinasta pyritään korvamaan omalla tuotannolla tai uusien nousevien talouksien tuotannolla. Kiinasta voi tulla seuraava Venäjä yritystemme kannalta.

 

Presidentti Biden on torjunut Kiinan esityksen. Ukraina Zelenskyi sen sijaa haluaa kohdat Xi Jingpingin, joka matkustaa lähiaikoina Venäjälle, ehkä Ukraina ja Kiina kohtaavat sen jälkeen. Zelenkyile tapaaminen taittaa olla aidon osoitus, sillä  rauhantahtoa kannattaa kansainväliselle yleisölle osoittaa vaikkei sillä juuri edellytyksiä olisikaan.

 

Kiinalle Venäjä on valtava raaka-ainevarasto, joka toisin on hiukan arvaamaton ja ydinaseineen pelottava. Ydinaseiden leviämistä on nyt vaikeaa estää. kun niillä uhkaaminen näyttää tulleen joillekin tavaksi. Maailmassa on paljon valtioita, jotka sellaisen aseen, jossakin muodossa pystyisivät rakentamaan, jos kokisivat sen turvallisuutensa ainoaksi takuuksi.

 

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu