Kokoomuksen ongelma on kenestä uusi Niinistö?

Vaikka perustuslakia ei ole muutettu presidentin poliittinen asema on vahvistunut. Jokin aika sitten presidentin virkaa saattoi pitää maatalousnäyttelyjen avaajana ja potkupallo otteluiden kunniavieraana. Näin ajatelleet, minäkin, olemme osoittautuneet olleen väärässä. Maailman muutos ja presidentille ulkopolitiikassa jätetty tila ovat mahdollistaneet Niinistön kasvun keskeiseksi vallankäyttäjäksi. Yhteiselle kansallemme presidentti on aina ollut ykkönen keisareiden ja kuninkaiden kaltainen.

Sauli Niinistö valittiin viimeksi kansanliikkeen ehdokkaana. Itsekin paikalliseen Cafe Niinistöön osallistuneena voi sanoa, että paikallisiin kokoomusaktiiveihin tuo kahvila nojasi ja niin taisi pitkälle nojata koko kampanjakin. Niinistön valinta oli kokoomukselle tärkeää. Kansalaiset ovat häneen tyytyväisiä. Niinistön historia valtionvarainministeristä alkaen on omalta osaltaan tukenut kokoomuksen kasvua. Presidentti avittaa taustapuolueensa kasvua, vaikka sitä ei julki sanottaisikaan.

Kokoomukselle syntyy ongelma siitä, mitä Niinistön jälkeen? Puheenjohtaja Petteri Orpo ei ole profiloitunut ulkopolitiikan harrastajana, jollainen tulevan presidentin nykyisessä maailmassa tulisi olla. Pääministeri tehtäviin rauhallisen tuntuinen Orpo on varmasti mainio tarjokas, jos kokoomus saavuttaa vaaleissa keulapaikan

Mutta mistä kokoomukselle presidenttiehdokas. Nimiä toki on väläytelty. Yhdysvaltain suurlähettiläämme Mikko Hautala on Niinistön entinen ulkopoliittinen neuvonantaja, siis pätevä, mutta tunnettu lähinnä ammattilaisilla ja asianharrastajille, ei suurelle yleisölle. Ainakaan vielä.

On puhuttu myös pääjohtaja Olli Rehnistä, mutta tuskin suuri tai edes pieni puolue lähtee presidentinvaaleihin ilman omaa ehdokasta. Keskustan ehdokkaan pääsy toiselle kierrokselle on jokseenkin epävarmaa.

Jompikumpi kokoomuksen varapuheenjohtajista puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen tai ulkoasiainvaliokunnan jäsen Elina Valtonen saattaisivat hyvinkin tulla kysymykseen. Toinen vetoaisi hieman konservatiivisempiin ja toinen hieman liberaalisempiin kokoomusäänestäjiin ja miksei niihinkin, jotka eivät pidä kokoomuslaisen äänestämistä mahdottomana.

Alexander Stubb on hänkin potentiaalinen ehdokas, varmasti luotettava läntisen orientaation suhteen, mutta ehkä jäykemmälle kansanosalle hiukan liian rento triatloninharrastaja presidentiksi, mutta onhan meillä urheilullisia presidenttejä ollut, Svinhufvud oli hyvä ampuja, Mannerheim ratsasti mielellään, Kekkonen oli korkeushyppääjä ja Niinistö tunnetaan rullaluistelijana. Urheilullisuus saattaisi kantaa.

Eduskuntavaalit käydään ensin, eikä presidenttikisan anneta niitä sotkea, mutta taustalla se luuraa ja kokoomuksen kenttää ja suurta yleisöä se kiinnostaa.

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu